Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як правильно утеплити підлогу напередодні зими – все, що треба знати

Розповідаємо, які матеріали для утеплення краще обрати, щоб не втрачати тепло через підлогу

Фото: Usplash. Колаж: Pro Гроші

Як утеплити підлогу в оселі, що потрібно знати

Фото: Usplash. Колаж: Pro Гроші

Перед приходом холодів і початком опалювального сезону багато хто замислюється про підготовку свого помешкання до низьких температур за вікном. Одні з перших місць, про які варто потурбуватись, це підлога, стіни та вікна.

Про те, як утеплити підлогу, розповідає редакція Pro Гроші.

Щоб правильно обрати матеріали для утеплення, варто зважати на покриття підлоги – плитка, ламінат, лінолеум чи паркет. Також важливо враховувати такі властивості матеріалу:

  • максимальна щільність та пружність;
  • простота в монтажі;
  • показники теплопровідності;
  • екологічність;
  • термін експлуатації;
  • негорючість;
  • довгий термін експлуатації.

Матеріалу, який відповідає всім переліченим властивостям, не існує, але можна обрати відповідний до нагальних потреб. Найкраще підійдуть такі:

  • для утеплення горищ чи підвалів – частіше за все використовують мінеральну вату чи інші ватяні утеплювачі, їх варто укладати товстим шаром для кращої теплоізоляції;
  • для утеплення перших поверхів – найкраще підійде пінополістирол, тому що він не вбирає ґрунтові води, не пропускає вологу та пару. Дешевшим аналогом є звичайний пінопласт. Недоліком таких теплоізоляторів є те, що їх можуть пошкодити гризуни.

Краще за все для утеплення підлоги підходять коркові матеріали, але ціна на них досить висока. А керамзит – це насипний матеріал, який додають в бетонну стяжку або насипають шаром, такі конструкції краще зміцнити додаванням спеціальної мікрофібри в цементний розчин або сіткою.

Щоб правильно утеплити підлогу, потрібно перевірити її на наявність дефектів та усунути їх, очистити поверхню від настилу та установити гідроізоляційний матеріал. Коли підготовка завершена, можна уклади утеплювальний матеріал, а після цього саму підлогу. Як правило, дерев’яну підлогу утеплюють ватними матеріалами або пінополістиролом, а бетонну – пінопластом.

Як утеплити вікна в оселі

Для комфортного проходження зими українці часто оптимізують своє житло, щоб зменшити втрати тепла під час холодів. Одним з найвразливіших місць в домі є вікна.

З цією задачею найкраще впораються такі матеріали:

  • поролон і скотч – метод, який потребує мінімум часу та матеріалів. Щоб зменшити втрати тепла, потрібно заповнити щілини поролоном, а зверху наклеїти скотч;
  • силіконовий герметик – спочатку потрібно очистити щілини, які необхідно заповнити. Потім за допомогою спеціального пістолета треба заповнити щілини герметиком на силіконовій основі;
  • енергозберігаюча плівка – такий матеріал можна використати для утеплення рами вікна, а також наклеїти на саме скло. Вона значною мірою знижує тепловтрати в холодну пору року і допомагає зберегти прохолоду влітку. Щоб правильно установити плівку, спершу необхідно знежирити скло очищувачем на спиртовій основі, далі на двосторонній скотч закріплюємо плівку та за допомогою фена розгладжуємо її.

Раніше ми писали про прості способи самостійного утеплення квартири, а також як підготувати балкон до сильних морозів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.