Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пережити блекаут і не замерзнути: прості способи самостійно утеплити квартиру

Українці вже зараз можуть подбати про те, щоб підвищити рівень збереження тепла у своїх домівках

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть утеплити свої квартири

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для того, щоб пережити опалювальний сезон в умовах відсутності електроенергії, необхідно насамперед подбати про утеплення своєї домівки. Зробити це можна і самостійно, а у деяких випадках навіть без додаткових витрат.

Редакція сайту Pro Гроші зібрала найефективніші поради, які допоможуть забезпечити тепло в домі.

Українці вже зараз повинні задуматися про те, що можна зробити, щоб тепло взимку не втрачалося. Насамперед необхідно перевірити щільність вікон та дверей, якщо живете у квартирі – то ще й вікна у під’їзді. У разі потреби, варто закрити щілини або ж замінити скло. Є й інші аспекти утеплення, на які слід звернути увагу. Розглянемо їх детальніше.

Подбайте про утеплення вікон

Найпростіший спосіб це зробити – поставити склопакети. Найменше тепла пропускають низькоемісійні.

Дешевший спосіб утеплення вікон – заклеїти щілини силіконовим герметиком. Його слід наносити на стики (зовні вікна) по всьому периметру. При цьому герметик треба наносити лише на суху поверхню.

Ще можна нанести монтажну піну між віконною рамою та стіною. Також можна використовувати прогумований ущільнювач, але його доведеться щороку міняти з настанням холодів. Зберегти тепло допоможе теплозберігаюча плівка, вона легко клеїться до скла за допомогою звичайного фена.

Забезпечте утеплення вхідних дверей

Якщо найбільше тепла з квартири може втрачатися через вікна, то на другому списку у цьому рейтингу – вхідні двері. На них припадає до 15% теплових втрат. Все через те, що якщо у дверях є щілини, то вони пропускають протяги. А через це тепле повітря легко покидає квартиру.

Тобто українцям потрібно подбати про відновлення щільності прилягання дверей до дверної коробки. Це можна зробити багатьма способами – від забивання великих щілин монтажною піною до використання спеціальних нащільних рейок, ущільнювачів, вирівнювання порогу та інших.

Якщо є фінансова можливість, варто задуматися над встановленням подвійних дверей. Металева зовнішня — для захисту. А ось внутрішня як раз і виконує роль тепло- і звукоізолятора.

Також не зайвим буде подбати про двері в під'їзді та на сходовому майданчику. Щоб не втрачалося тепло, найпростіший спосіб просто не лінуватися їх закривати. Утеплення вхідних дверей у під'їзд або встановлення двох дверей здатне підвищити температуру в приміщенні на 1-2 °С.

Мінімізуйте використання вентиляційних отворів

Зрозуміло, що повністю закривати їх заборонено. Але можна елементарно прикрити їх картонкою або спеціальними дверцятами-гратами. У деяких випадках завдяки цьому реально підвищити температуру у квартирі на 5 градусів.

За деякими розрахунками, через вентиляційні отвори з будинку в цілому йде від 10 до 20% тепла. Не зайвим буде спробувати мінімізувати використання електровентиляторів і витяжок.

Підвищте ефективність батарей

Температуру на деяких батареях можна регулювати вручну
Температуру на деяких батареях можна регулювати вручну
Фото: pexels

Тепло від батарей можна використовувати більш ефективно, якщо самостійно регулювати температуру і режим роботи на радіаторі.

В холодну пору року треба подбати про те, щоб максимально звільнити простір довкола батарей. Наприклад, пересунути від них меблі та прибрати щільні штори. Наприклад, можна підв'язати тканину над радіатором. Якщо цього не зробити, то до 20% тепла від батарей може піти на нікому не потрібний обігрів вікон.

Утепліть стіни та підлогу

В Україні дуже велика частка багатоповерхівок – це панельні будинки. В них близько 35% тепла може виходити через стіни. Тому не зайвим буде подбати про їхнє утеплення.

Найпростіший спосіб (хоч і досить банальний) збереження тепла у таких будинках – килими на підлозі та стінах у зимовий час. А якщо квартира на першому поверсі, то килими на підлозі стануть буквально незамінними. Тому їхню ефективність не варто відкидати.

Про що найважливіше подбати у разі відключень світла

Нещодавно генеральний директор YASNO Сергій Коваленко заявив, що українцям потрібно готуватися до зими, виходячи з того, що влучання в об'єкти енергетичної інфраструктури будуть.

"Памʼятайте, що головний ворог не темрява, а холод. Тому подумайте про це заздалегідь", – порадив Коваленко.

Він зауважив, що з минулого сезону ключові поради не змінилися. Насамперед потрібно забезпечити себе водою, їжею, одягом та альтернативними видами живлення.

Раніше ми розповідали, скільки кияни винні за світло та як це вплине на опалювальний сезон. Також ми вже писали про 5 способів зробити свою квартиру теплішою без опалення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.