Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як утеплити балкон напередодні холодів – детальна інструкція

Розповіли, як утеплити балкон власними силами, та як уникнути непотрібних втрат тепла в домі

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як утеплити балкон власними силами

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці розуміють, що зима може бути важкою і готуються заздалегідь. Оскільки Росія знову почала завдавати ударів по критичній інфраструктурі України, є серйозна загроза того, що тепла може не бути довго. Багато хто задумався про альтернативні джерела обігріву, а також як мінімізувати втрати тепла у квартирах. Вікна та балкон мають найвищий показник тепловтрати, саме тому насамперед займаються ними.

Про те, як утеплити свій балкон, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Першим етапом в утепленні балкону буде його підготовка. Необхідно прибрати всі речі з балкону. Маленькі щілини можна заповнити стійким до атмосферних коливань герметиком, а більші — монтажною піною. Це збільшить теплоефективність і захистить приміщення від вітру та вологи. Далі потрібно вирівняти площину стін та стелі за допомогою бетону.

Для утеплення балкону потрібно підготувати матеріали та інструменти. Вам знадобляться: алюмінієвий скотч, пінопласт, мінеральна вата, ізолон-фольга-самоклейка(спінений поліетилен, який має з одного боку фольгу, а з іншого — клейку стрічку) та грунтовка-антисептик.

Утеплення підлоги

Починати утеплювати балкон варто з підлоги. Для цього використовуйте пенофол або поліетилен. Спершу на підлогу потрібно покласти гідроізоляційній матеріал, а потім на нього кладуть каркас з дерева. Деревину спочатку потрібно обробити спеціальним розчином-антисептиком для уникнення цвілі та гниття.

Проміжки між дерев’яним каркасом із брусів потрібно заповнити монтажною піною. Далі приступаємо до теплоізоляції. Можна обирати плитковий шар або у вигляді рулонів. Важливо, щоб між дерев’яними брусами та утеплювачем не було дірок.

Бажано покласти матеріал для утеплення в два шари, а між ними шар пароізоляції, щоб не утворювався конденсат. Далі можна класти фінальне покриття — паркет чи ламінат.

Утеплення стін балкону

Для стін потрібно використовувати плити пінопласту, пінополістиролу або мінеральну вату. Перший крок — нанести гідроізоляцію на всі стіни та встановити дерев’яний каркас. Стики зі стіною треба заповнити монтажною піною, а поверх дерев’яної обрешітки необхідно встановити пароізоляційну плівку. Для балконів, які знаходяться на кутку будинку, потрібно використати товстіший матеріал або утеплювати подвійним шаром.

Утеплення стелі балкону

Стелю можна утеплити двома способами:

  • Перший спосіб передбачає зведення дерев’яного каркасу. Спершу стеля обробляється антисептиком, щоб не утворювалась цвіль. Потім зводять каркас з дерев’яних брусів. Його заповнюють утеплювачем — мінеральною ватою,піною чи пінопластом. Фінальним шаром кладуть вагонку або гіпсокартон.
  • Другий варіант починається з того, що стелю обробляють ґрунтовкою щоб утеплювач довше тримався. Далі по всій площі на спеціальний клей приклеюється пінопласт. І вже потім матеріал закріплюється, а стики між листами пінопласту заповнюються монтажною піною.

Щоб результат проведених робіт був більш відчутним, можна також утеплити балкон зовні. Обов'язково треба перевірити вікна та двері балкону. Якщо вони старі та пропускають холодне повітря, їх потрібно замінити або викликати майстра, який їх відрегулює. Можливо варто використати ущільнювачі для вікон, тоді втрати тепла зменшаться ще більше.

Раніше ми розповіли, як вибрати найкращий обігрівач для дому, та коли батареї українців стануть теплими у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.