Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як не переплачувати з двозонним лічильником – у YASNO відкрили головний секрет

Українцям пояснили, як правильно передати показання з двозонних лічильників

Фото: Рівнеобленерго, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, як знімати показання двозонних лічильників

Фото: Рівнеобленерго, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які встановлять двозонний лічильник, мають змогу зекономити на оплаті електроенергії близько 50%. Однак є певні особливості щодо того, як правильно зняти показники з таких лічильників, щоб не сплутати їх при передачі та отримати коректні платіжки.

На сайті YASNO пояснили, як це можна зробити.

Як працює двозонний лічильник

Він фіксує не тільки обсяг використаної електроенергії, а й час її споживання. Це дозволяє власникам таких лічильників сплачувати лише половину вартості електроенергії, яка була використана з 23:00 до 7:00.

Тож, щоб не переплачувати, українцям потрібно знати про те, які індекси на лічильнику означають денні та нічні показання та не сплутати їх при передачі.

Як зняти показання з двозонних лічильників

Це залежить від моделі та параметрів. Кожне показання, яке відображається на екрані лічильника, має свій індекс. Одні індекси означають показання за тарифами "день", а інші – "ніч". При цьому три найпопулярніші лічильники, якими користуються українці, – це GAMA, NIK, MTX. У YASNO пояснили, як розібратися з індексами, на їхньому прикладі.

На екрані двозонного лічильника з інтервалом 10 секунд послідовно відображаються:

  • показання за тарифом "день" (з 7:00 до 23:00);
  • показання за тарифом "ніч" (з 23:00 до 7:00);
  • загальний обсяг спожитої електроенергії.

Лічильник GAMA

Індекс "15.8.2" на цих пристроях вказує на тариф "день", а індекс "15.8.1" – на тариф "ніч". Загальний обсяг спожитої електроенергії відображається за індексом "15.8.0".

Лічильник NIK

В залежності від типу лічильників NIK електроенергія за тарифом "день" має індекс "1.8.2"/"15.8.2"/"Т22", а за тарифом "ніч" – "1.8.1"/"15.8.1"/"Т21". Загальний обсяг: "1.8.0"/"15.8.0"/"Т2".

Лічильник MTX

На таких пристроях індекс "1.8.2" вказує на тариф "день", індекс "1.8.1" – на тариф "ніч", "1.8.0" – загальний обсяг.

Саме ці показання слід передавати щомісяця у встановлені терміни. Якщо на лічильнику обсяг спожитої електроенергії є нереально малим або аномальним великим, необхідно одразу звернутись до оператора системи розподілу. Адже саме оператор системи розподілу передаватиме обсяги в YASNO для формування рахунків.

Кому можуть прийти аномальні суми у платіжках

В YASNO раніше пояснили, що розрахунок обсягу споживання для кожного клієнта оператор системи розподілу проводить щомісяця. Сам процес відбувається так: від попередніх показань лічильника віднімають поточні – так і виходить кількість використаних кВт∙годин.

Однак некоректні дані можуть надійти у тому випадку, якщо споживач не повідомляє показання регулярно та вчасно, обсяг визначається завжди чітко. У такому разі може бути суттєва похибка.

Раніше ми писали про те, скільки заплатили споживачі з різних міст після підвищення тарифів на світло. Також ми відповідали на п’ять питань про комуналку, які турбують українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.