Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Проблема у споживачах? В Yasno пояснили, чому за світло приходять "космічні" суми

Виявляється, що для того, аби не отримувати завеликі суми у платіжках за світло, достатньо дотримуватися лише одного правила

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям радять вчасно передавати показання за світло, аби не переплачувати

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Основний процес у розрахунку за світло залежить від показників лічильника. Тому споживачам потрібно вчасно передавати ці дані, аби не переплачувати за електроенергію.

Про це розповіли у пресслужбі компанії Yasno.

Зазначається, що розрахунок обсягу споживання для кожного клієнта оператор системи розподілу проводить щомісяця. Сам процес відбувається так: від попередніх показань лічильника віднімають поточні – так і виходить кількість використаних кВт∙годин.

"Якщо споживач повідомляє показання регулярно та вчасно, обсяг визначається завжди чітко. А ось за відсутності актуальних даних лічильника може бути суттєва похибка", — йдеться у повідомленні.

Якщо хтось зі споживачів не передає показники лічильника, тоді оператор системи розподілу вимушений брати за основу показання, які були зафіксовані раніше, і, виходячи з них, розраховувати середньодобове споживання.

"Наприклад, споживач взагалі не користувався електроенергією в помешканні декілька тижнів, не передав показання, але йому нараховано обсяг, як і у минулі періоди. Таким чином обсяг визначений по середньому, а не по фактичному споживанню", — підкреслюють у компанії Yasno.

Надалі дані про кількість використаних кВт∙годин передають постачальнику, який застосовує чинний тариф та формує рахунок. Якщо оператор системи розподілу надав постачальнику середнє споживання клієнта, то і сума до сплати може не відповідати очікуванням клієнта.

"Аби завжди отримувати коректний рахунок, потрібно передавати показання за два дні до кінця місяця та впродовж трьох днів наступного", — додали у компанії.

Як передавати показники лічильників

Найзручніше для цього підходить чат-бот в Telegram:

  • Київ (https://t.me/DTEKKyivskielectromerezhibot);
  • Київська область (https://t.me/DTEKKyivRegionElektromerezhiBot);
  • Дніпропетровська (https://t.me/DTEKDniprovskiElektromerezhiBot);
  • Одеська (https://t.me/DTEKOdeskiElektromerezhiBot);
  • Донецька (https://t.me/DTEKDonetskiElektromerezhiBot).

Скільки українці платять за електроенергію в липні

Як пояснив раніше народний депутат, член комітету з питань енергетики та ЖКП Юрій Камельчук, після 1 липня цифри у кінцевих платіжках побільшають на 80-100%, залежно від обсягу споживання електроенергії. Тобто, чим більше електроенергії споживає людина, тим більшу суму вона побачить на своїй квитанції.

Чи реально не переплачувати за світло?

Можна спробувати перейти на багатотарифний облік з двозонними чи тризонними тарифами. Вони передбачають, що споживачі платять за електроенергію залежно від часу споживання.

Якщо користуватися електрикою у пікові години – враховується вартість за повним тарифом, натомість в не пікові години платити за світло можна значно менше.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чи будуть відключення світла цієї зими. Також ми відповідали на п’ять питань про комуналку, які турбують українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.