Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на електроенергію: скільки українці платитимуть цієї зими

Розповідаємо, які платіжки будуть надходити громадянам під час опалювального сезону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на світло взимку будуть вищими, ніж минулоріч

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні зросли тарифи на електроенергію, унаслідок чого суми в платіжках будуть більшими на 80-100%. До того ж прогнозують, що прийдешній опалювальний сезон буде складним та з відключеннями світла. Однак платити за нього доведеться значно більше, ніж минулоріч.

Сайт Pro Гроші пояснює, які тарифи на електроенергію будуть цієї зими.

Міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону нагадав, що з червня поточного року тарифи на електрику для населення підвищили. Тепер українці будуть платити 2,64 гривні за кожен кіловат-годину.

При цьому важливо розуміти, що цей тариф буде незмінним, незалежно від обсягу електроенергії, яке споживає домогосподарство. Саме таку вартість електроенергії для українців слід чекати цієї зими.

Коли чекати наступного підвищення тарифу

За словами Галущенка, таке підвищення не вирішило усіх проблем. За його словами, такі тарифи можна вважати пільговими. Насправді ринкова ціна на електрику удвічі вища. Відповідно цю різницю надалі дотуватиме держава.

Міністр також попередив, що наступного зростання тарифів слід чекати не раніше, ніж у березні 2024 року.

"Підвищення цін на світло було необхідністю, адже всі розрахунки говорили про неможливість повноцінного відновлення системи до зими, проведення ремонтної кампанії та підтримки енергогенерації", – пояснив Галущенко.

Як можна заощадити на електроенергії

Українці можуть самостійно зменшити суми у платіжках, якщо будуть дотримуватися таких правил:

  • раціонально обирати побутову техніку — краще купувати прилади класу "А", адже вони споживають менше енергії, ніж пристрій того ж обсягу класу "В";
  • замінити усі лампи на енергоефективні;
  • встановити датчики руху і, таким чином, економити електроенергію у спільних приміщеннях багатоквартирних будинків або у приватних домоволодіннях;
  • користуватися режимом очікування для комп'ютерів та вимикати пристрої, які не використовуються.

Крім того, у споживачів залишилася можливість користуватися двозонним (нічним) тарифом. Якщо його встановити, то за період з 23:00 до 07:00 буде нараховуватися вдвічі менша плата, ніж у денні години. У цей час можна, наприклад, вмикати пральну чи посудомийну машину.

Двозонний лічильник можна придбати самостійно. Витратити на прилад доведеться приблизно 2,5-3 тис. гривень.

Раніше ми писали про те, якими будуть тарифи на газ та тепло під час наступного опалювального сезону. Також ми розповідали, в яких областях українці платять найбільше за розподіл газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.