Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці вражені тарифами на світло: скільки заплатили споживачі з різних міст

Редакція Pro Гроші провела опитування серед пересічних громадян та дізналася, наскільки зросли суми в платіжках за електроенергію в деяких регіонах

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Думки українців щодо підвищення тарифів на електроенергію дещо різняться

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після підвищення тарифів на електроенергію споживачі почали порівнювати свої платіжки, які вони отримували до нововведень, та після. Багато українців помітили суттєві зміни, адже сума, яку потрібно було заплатити за червень, зросла на кілька сотень гривень, хоча при цьому обсяги використання електричних приладів майже не змінилися.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з українцями з різних міст та дізнався, скільки вони заплатили за електроенергію після підвищення тарифів, та якими електричними приладами найбільше користувалися у червні.

Деякі українці помітили суттєву різницю


Мешканців міста Дніпро дещо вразили суми в платіжках, які вони отримали за червень. Вони запевняють, що заплатили за електроенергію на 200-300 гривень більше, ніж до запровадження нововведень.

Мене трохи приголомшила сума, яку я побачила. Так, я була готова до підвищення тарифів, але на рівному місці в мене вартість електроенергії зросла на 300 гривень, хоча електричними приладами більше користуватися не починала. Для порівняння, коли ще діяли старі тарифи, я платила десь 230-280 гривень за однокімнатну квартиру, а за червень довелося заплатити вже 580 гривень, – каже Ірина.

З такою думкою погодився й Богдан з Запоріжжя, який практично не перебуває вдома, адже з ранку та до пізнього вечора він працює в офісі. За його словами, до підвищення тарифів він платив за електроенергію близько 100-150 гривень, однак в платіжках за червень сума за споживання зросла до 350 гривень.

Дехто навіть не відчув підвищення тарифів


Поспілкувавшися з українцями з різних міст, стало зрозуміло, що у деяких споживачів вартість електроенергії майже не змінилася. З такою ситуацією стикнулася Катерина, яка мешкає в Чернівцях.

Загалом я плачу за електроенергію в середньому 120-140 гривень щомісяця, приблизно таку ж суму я побачила в платіжці, яку отримала за червень. Тож, не можу сказати, що я якось відчула підвищення тарифів. До того ж я не користуюся приладами, які "їдять" багато електроенергії, – поділилася дівчина.

Обійшло стороною таке нововведення й Олену з Чернігова. Жінка пояснила, що для неї вартість електроенергії зросла лише на 50 гривень, тому, сплачуючи комунальні послуги, вона навіть не помітила суттєвих змін.

Що зараз означає 50 гривень? Три рази оплатити проїзд або купити кілька помідорів та огірків? Якби сума в платіжці зросла на 1 000 гривень, тоді це викликало б в мене обурення, а так, я на ЗСУ пересилаю донатів більше, ніж здорожчала комунальна послуга, – зазначила Олена.

Вартість електроенергії також залежить й від міста


Після проведення опитування громадян стало зрозуміло, що вартість електроенергії значно різниться в залежності від міста, де проживають споживачі.

Наприклад, Марія з Кременчука заплатила за червень 330 гривень, при цьому вона зазначила, що суттєвої різниці з попередніми платіжками вона не побачила, тому не сильно й засмутилася. Схожу суму в платіжці побачила і Єлизавета з Кропивницького, їй нарахували 327 гривень за 124 кВт.

Я за червень отримала платіжку з сумою у розмірі 453 гривні за 270 кВт, але я не можу сказати, чи є різниця від попередніх тарифів. Річ у тім, що я живу у новобудові, де довгий час діяв комерційний тариф, тому після сплачених 1 400 гривень у травні, ця сума для мене є досить прийнятною, – поділилася Ксенія з Києва.

При цьому Олександру, який також мешкає у столиці, але в старому житловому фонді, довелося заплатити за червень 1 020 гривень. Він, звісно, зазначив, що у нього трикімнатна квартира, що певним чином зіграла свою роль у нарахуванні суми за споживання електроенергії, але при цьому електричні прилади використовуються по мінімуму.

Вразила сума в платіжці й Дмитра, який мешкає в Білій Церкві. Хлопець зазначив, що за червень він заплатив близько 800 гривень, хоча до цього в середньому вартість електроенергії становила до 600 гривень.

Якими електричними приладами найчастіше користувалися українці в червні


Насправді особливих змін в обсягах та кількості використання електричних приладів не відбулося. У більшості українців, як і раніше, активно працюють лише необхідні побутові прилади:

  • холодильник;
  • пральна машина;
  • телевізор;
  • комп'ютер/ноутбук;
  • прилади для зарядки смартфонів тощо.

Так, зараз літо, тому деякі споживачі часто користуються кондиціонерами, але намагаються певним чином обмежувати себе у цьому задоволенні, щоб в кінці місяця не отримати платіжку з захмарною сумою.

Раніше ми розповідали, що в Україні можуть втричі зрости тарифи на воду. Також ми писали, якою буде комуналка після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.