Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

П'ять головних питань про комуналку до кінця 2023 року: до чого готуватися українцям

Українцям обіцяли не підвищувати тарифи на комуналку під час війни, однак влада не стримала свою обіцянку, переглянувши ціни на електроенергію. Пояснюємо, останні це зміни чи ні у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як зміняться тарифи на комунальні послуги до кінця 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже тривалий час не змінювалися тарифи на комунальні послуги. А з початком повномасштабної війни влада запровадила часткову заборону на підвищення цін на ЖКГ. Втім вже влітку 2023 року уряд наважився на непопулярне рішення та підтримав збільшення вартості електроенергії для побутових споживачів, зважаючи на масштабні руйнування в енергетиці.

Тому редакція Pro Гроші вирішила розповісти українцям, які ще зміни у тарифах на комуналку можуть відбутися впродовж 2023 року.

Що буде з тарифами на газ?

Більша частина українців є клієнтами компанії "Нафтогаз". Мова про 98% населення. Вони купуватимуть газ за тарифом у розмірі 7,96 грн за кубометр до 1 травня наступного року.

Станом на липень 2023 року в Україні функціонує 12 газопостачальних компаній. Ціна кубометра газу в них зараз коливається від 7,70 грн за один метр кубічний і до майже 10 гривень.

Чи можуть переглянути тарифи на блакитне паливо?

До кінця війни навряд. Все тому, що в Україні продовжує діяти мораторій на підвищення деяких тарифів. Заборона підвищувати ціни стосується й газопостачальників: вони не можуть встановлювати нові тарифи для побутових споживачів до кінця бойових дій та ще впродовж пів року 6 місяців після цього.

Тарифи на водопостачання підвищать чи ні?

Нещодавно прем'єр-міністр Денис Шмигаль в етері національного марафону заспокоїв усіх українців: тарифи на водопостачання та водовідведення залишатимуться незмінними до кінця війни.

Його заява пролунала після того, як 30 червня Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), дозволили водоканалам здійснити двоетапне підвищення цін: з 1 липня та 1 вересня 2023 року.

У підсумку середнє зростання на послуги з водопостачання та водовідведення мало б становити близько 30%. Тобто, для середньостатистичної сім’ї суми у платіжках за воду зросли б на 60 грн.

У своїй заяві очільник уряду наголосив, що рішення НКРЕКП не відповідає політиці уряду. До того ж місцеві бюджети накопичили понад 150 мільярдів гривень, тож саме ці кошти спрямують фінансування водоканалів, аби збалансувати тарифи.

"Це той компроміс, який місцеві бюджети можуть взяти на себе", – підкреслив Шмигаль.

За тепло і гарячу воду у 2023 році платитимемо більше?

Схоже, що ні. Принаймні влада наразі одностайна щодо цього питання: зміна тарифів на гарячу воду та тепло українцям не загрожує до повного завершення воєнних дій. Зокрема, глава уряду раніше пояснював, що перегляд цін стане для людей додатковим тягарем в умовах війни.

"Так, як і інші тарифи, на тепло, на гарячу воду, я переконаний, що до кінця війни, до кінця воєнних дій в Україні не потрібно покладати на людей додатковий тягар", – сказав прем'єр-міністр.

Скільки платитимемо за світло?

Як відомо, з 1 червня в Україні діють тарифи на електроенергію для побутових споживачів. Так, до 31 грудня українці платитимуть за світло 2,64 грн/кВт-год. Яким буде тариф після цієї дати достеменно невідомо, але міністр енергетики Герман Галущенко раніше переконував, що йому нічого невідомо про наступні етапи підвищення тарифів.

"Тариф на електроенергію залишиться на такому рівні щонайменше до кінця 2023 року. Наразі не йдеться про наступні етапи підвищення тарифів" – підкреслив він.

Раніше ми розповідали, як українці можуть заощаджувати електроенергію влітку. Ще ми писали, які знижки на комунальні послуги мають учасники бойових дій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.