Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борги за комуналку можуть пробачити деяким українцям – хто потрапив до списку

Для цього українцям варто звернутися до постачальника послуг, який зробить перерахунок

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть перерахувати комуналку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабного вторгнення чимало українців покинули свої домівки, які й досі залишаються порожніми. Однак попри це люди отримують рахунки за комунальні послуги. І не всі знають, чи можна їх ігнорувати та як зробити так, аби законно їх не сплачувати.

Про це дізнавався сайт Pro Гроші.

Наразі в Україні за житлово-комунальні послуги можуть не платити усі громадяни, які понад 30 днів не живуть у своїй квартирі чи будинку. Це закріплено в 7 статті закону"Про житлово-комунальні послуги", яка діяла ще до запровадження в Україні воєнного стану.

Виходить, що в такій ситуації ви можете звернутися до постачальника послуг, який зробить вам перерахунок, і після цього вам спишуть оплату або буде переплата. Для цього зверніться із заявою до постачальника і надайте довідку про те, що ви не живете у своїй оселі.

Такою довідкою може бути:

  • довідка внутрішньо переміщеної особи;

  • довідка про проходження лікування;

  • довідка про проходження військової служби.

Куди звертатися українцям

Звернутися із заявою та довідкою вам треба до Центру комунального сервісу. Там зроблять перерахунок на холодну та гарячу воду і вивезення сміття. Також ви можете це зробити онлайн або надіслати документи поштою.

У Центрі комунального сервісу ЕП уточнили, що перерахунок робиться лише за попередній період – від дати, коли людина не проживає в помешканні до дати подання заяви. Виходить, що вам таку заяву доведеться подавати щомісяця.

Якщо ви хочете, аби вам перерахували нарахування послуг з постачання газу, то потрібно окремо звернутися з аналогічними документами до газопостачальної компанії.

Щоб не платити за інтернет, то варто звернутися до свого провайдера онлайн чи в телефонному режимі й попросити відключити послугу або призупинити її.

Що загрожує тим, хто має борги за комуналку

Адвокат Ростислав Кравець у коментарі Pro Гроші пояснив, що після відповідного рішення суду запит щодо стягнення боргу отримує виконавча служба. Далі вона буде намагатися вас змусити добровільно погасити наявний борг.

Якщо цього не вдасться зробити, то ваші рахунки можуть взагалі заарештувати. У деяких випадках може бути вилучене нерухоме майно.

Якщо це ваше єдине житло, то в такому випадку можуть бути прийняті й інші рішення щодо способів стягнення заборгованості. Наприклад, вам накладуть арешт на банківські рахунки, аби обмежити використання власних коштів до моменту погашення боргу.

Раніше ми писали про те, чи нарахують субсидії власникам автівок і мотоциклів. Також ми розповідали, як правильно подати заяву на отримання субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.