Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Через борги можна втратити все: що загрожує українцям за несплату комуналки

Разом з експертами розбиралися, чи можуть комунальні підприємства під час війни звертатися до суду для примусового стягнення комунальної заборгованості

Фото: УНІАН, ЦКС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Якщо буде відкрито виконавче провадження, то боржник може навіть залишитися без житла

Фото: УНІАН, ЦКС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кожна людина має відповідально підходити до сплати комунальних послуг, адже у разі заборгованості споживачі можуть стикнутися з певними неприємностями. Зокрема їм можуть заарештувати рахунки, заборонити виїзд за кордон й навіть вилучити нерухоме майно.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з юристами, аби дізнатися, коли можуть покарати боржників таким чином.

Зміст
1.Чи можуть комунальні підприємства під час війни подавати позов на примусове стягнення боргу
2.Якщо людина знаходиться за кордоном, чи можуть на неї подати до суду за несплату комуналки в порожньому будинку
3.Як виконавчі служби можуть покарати боржиків
4.Чи можуть українцям заборонити виїзд за кордон через комунальну заборгованість
5.Коли можна оскаржити рішення суду
6.Чи можуть звільнити з роботи людину, яка не сплачує комуналку за службове житло

Чи можуть комунальні підприємства під час війни подавати позов на примусове стягнення боргу


Як пояснив голова АО "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець, комунальні підприємства можуть подавати до суду на боржників за несплату комунальних послуг. Ба більше, це також стосується прифронтових та тимчасово окупованих територій. Тобто мораторію на подання позову до суду зараз немає.

Фахівець юридичної фірми GRACERS, юрист Сергій Савинський також зазначив, що під час воєнного стану мораторій діє виключно на нарахування пені та штрафів за несплату комуналки. При цьому основну суму боргу зі споживання можуть стягнути за допомогою відкритого виконавчого провадження.

Якщо людина знаходиться за кордоном, чи можуть на неї подати до суду за несплату комуналки в порожньому будинку


Насправді не має значення, де знаходиться людина. Якщо є наявний борг, який не сплачується, а лише накопичується, то комунальні підприємства можуть запросто звернутися до суду.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Експерт також пояснив, що суд навіть може ухвалити рішення щодо стягнення заборгованості з власника нерухомості, яку було знищено внаслідок ракетних атак з боку РФ. Але це лише у тому випадку, якщо суд не матиме доказів.

Навіть, якщо суд знатиме про факт знищення будинку, але там була наявна заборгованість до моменту ракетного удару, то власнику цієї нерухомості ніхто не спише борг, його в будь-якому разі будуть стягувати, – зазначив Ростислав Кравець.

Як виконавчі служби можуть покарати боржиків


Після того, як виконавча служба отримала запит щодо стягнення комунальної заборгованості, вона намагається спочатку змусити власника житла добровільно погасити наявний борг.

Якщо таким способом стягнути заборгованість не виходить, тоді виконавча служба може заарештувати рахунки споживача або навіть вилучити нерухоме майно.

Однак у такому разі діють певні правила. Якщо стягувати заборгованість коштом нерухомості, то сума такого боргу має становити не менше 20 мінімальних заробітних плат (134 000 гривень). Якщо сума заборгованості менше, то стягувати її коштом нерухомості виконавчі служби не можуть.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Адвокат також зазначив, що у випадку, якщо це єдине житло споживача, то в процесі можуть виникнути певні питання щодо стягнення заборгованості таким чином. Тоді боржнику можуть накласти арешт на його банківські рахунки, аби обмежити використання власних коштів до моменту погашення боргу.

Чи можуть українцям заборонити виїзд за кордон через комунальну заборгованість


За словами юриста Сергія Савинського, заборонити виїзд за кордон можуть лише у тому випадку, якщо відкрито виконавче провадження. Це може бути виключно після того, коли відбудеться суд, комунальники отримають судове рішення, звернуться до виконавця, відкриють виконавче провадження й після цього вже певні служби можуть застосовувати заходи забезпечення виконання судового рішення.

Тобто, це не відбувається просто, якщо людина не заплатила за комуналку. Ні, таких дій ніхто не застосовуватиме без судового рішення та відкриття виконавчого провадження. Питання сплати заборгованості по комуналці дуже болючі, а ці засоби є ефективними для того, аби змусити боржників погасити борги.
Сергій Савінський

Сергій Савінський

Фахівець юридичної фірми GRACERS, юрист

Коли можна оскаржити рішення суду


Як пояснив Ростислав Кравець, тут може бути безліч причин, зокрема:

  • нарахована неправильна сума боргу;
  • якщо споживач не отримував певні комунальні послуги;
  • знищення житлової нерухомості внаслідок російської агресії тощо.

Але все це потрібно довести в судовому порядку, аби оскаржити рішення щодо стягнення комунальної заборгованості.

Чи можуть звільнити з роботи людину, яка не сплачує комуналку за службове житло


Якщо йдеться про службове житло, і людина не виконує договір наймання, то з нею можуть розірвати договір та виселити з цього житла. Це не буде підставою для звільнення. Хоча, це може бути прописано в трудовому договорі.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Якщо в трудовому договорі роботодавець вказав несплату комунальних послуг за службове житло як причину звільнення, то у такому випадку працівник може залишитися без роботи. Але важливо цей момент обговорювати заздалегідь, аби потім не виникло якихось недомовленостей між роботодавцем та працівником.

Раніше ми розповідали, коли в Україні очікується підвищення тарифів на комуналку. Також ми писали, з якими ще проблемами можуть стикнутися споживачі, які мають комунальну заборгованість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.