Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з'явився новий вид шахрайства – як людей обманюють з дровами

Шахраї пропонують українцям купити дешеву деревину нібито з лісгоспів, але зникають одразу після того, як отримують передоплату

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В українців видурюють гроші, пропонуючі дрова за безцінь

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Шахраї продовжують вигадувати усе нові й нові схеми, аби виманити в українців гроші. Тепер заради наживи вони обманюють людей, які взимку користуються пічним опаленням для обігріву своїх помешкань.

Про подібні оголошення від аферистів повідомила пресслужба обласного управління лісового господарства в Полтавській області.

Зазначається, що шахраї пропонують українцям купити дешеву деревину нібито з лісгоспів. Звісно, що ніякої деревини у шахраїв немає.

"Шахраї пропонують за заниженими цінами паливну деревину та здійснити передоплату на банківську картку фізичної особи. Після перерахування грошей з абонентом втрачається зв'язок, отримати сплачений товар людина не може", – йдеться у повідомленні.

Як зрозуміти, що вас намагаються ошукати

Насамперед запам'ятайте — жодні лісгоспи в Україні не приймають оплату безпосередньо на банківські картки. Легальна купівля паливної лісгоспної деревини відбувається лише на підставі договору. Після підпису документа покупець отримує рахунок із реквізитами продавця, а також прописано, за якою продукцією, в якій кількості та з якою ціною укладено відбудеться купівля/продаж.

Покупець оплачує рахунок безпосередньо у лісгоспі або ж у будь-якому відділенні банку, платіжному терміналі, онлайн-банкінгу. Після цього лісгосп відвантажує дрова згідно з договором.

Як купити дрова онлайн

Раніше ми вже розповідали, що в Україні запрацював державний інтернет-магазин "ДроваЄ". Тут українці можуть придбати дрова для опалення в онлайн режимі. Умови замовлення дуже прості. Для цього потрібно:

  • Авторизуватися на порталі "ДроваЄ".
  • Вказати адресу та обрати постачальника та тип дров.
  • Надіслати замовлення та очікувати підтвердження від постачальника.

Перед тим як робити замовлення, потрібно розібратися, як визначити об'єм дров. Неколоті дрова йдуть колодами довжиною 1,0-1,9 м. Товщина може коливатися – від 2 см і більше. Колоті дрова, як правило, упаковуються в кліті або на піддони. Обʼєм однієї кліті може відрізнятися у кожного постачальника від 1,25 м³ до 2 м³.

Це важливо, оскільки одна людина може купити не більше 15 кубометрів дров на опалювальний сезон.

Як правильно підібрати дрова для опалення

Топити піч найкраще такими породами деревини, як:

  • дуб;
  • вільха;
  • липа;
  • ясен;
  • плодові дерева.

Вони відрізняються високою тепловіддачею та можуть рівномірно довго горіти.

Раніше ми пояснювали, як швидко розпалити піч дровами. Також ми розповідали, як правильно сушити дрова.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.