Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дурять навіть під час війни: які нові схеми вигадали шахраї

Головне — ретельно перевіряти інформацію, яку вам повідомляють, та не перераховувати кошти на чужі рахунки

Колаж: Pro Гроші

Аферисти продовжують обманювати українців

Колаж: Pro Гроші

Навіть під час війни шахраї продовжують працювати й намагаються вкрасти у людей гроші. Нині з’явилися нові злочинні схеми аферистів.

Про це пише Головне управління поліції в Києві.

Збір коштів для військових. Шахраї під виглядом волонтерів збирають гроші на амуніцію, лікування або інші необхідні для військових речі, проте присвоюють усі донати собі.

Передача інформації про місцеперебування безвісти зниклих родичів. Коли шахраї бачать таке оголошення про розшук зниклої людини, то вони телефонують авторам публікації та кажуть, що мають інформацію про зниклого. Але вимагають винагороду за розголошення. Коли аферисти отримують гроші, то просто зникають.

Евакуаційні перевезення. Зловмисники розміщують оголошення в інтернеті про перевезення людей із зони бойових дій у більш безпечне місце. Однак вони беруть гроші заздалегідь та більше не виходять на звʼязок.

Оренда житла за "вигідною" ціною для переселенців. У таких випадках аферисти здають "уявні" квартири або будинки в оренду. Проте після отримання передоплати на карту не виходять на зв'язок.

"Ваш син потрапив у полон". Шахраї телефонують батькам або іншим родичам зниклих і, називаючи ім'я та прізвище зниклого, повідомляють, що нібито він перебуває в полоні. Для його "звільнення" аферисти просять гроші.

Як не потрапити "на гачок" шахраїв

  • ретельно перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють;
  • не поспішайте дотримуватися вказівок незнайомих людей;
  • не перераховуйте кошти на чужі карткові рахунки;
  • не впускайте незнайомців у квартири, вимагайте пред'явити документи.

Чим ще користуються шахраї

Застосувати таку схему можуть і без паспорта, маючи лише доступ до SIM-карти людини. Раніше ми розповідали, що мета шахрая – замінити SIM-карту, на якій працює ваш номер.

Як це дає доступ до грошей? У кожної людини, що має рахунки в банку, є фінансовий номер телефона. Тобто, це може бути особистий номер, який прив'язаний до картки, застосунків банку, на нього приходять SMS-повідомлення для підтвердження транзакцій тощо.

Якщо аферистам вдасться прив'язати ваш номер до нової SIM-картки, то вони отримають доступ до вашої персональної інформації та рахунків. А далі вони можуть викрасти гроші, купити вашим коштом будь-які товари або ж взяти кредит.

Як потрібно захищати свої номери:

  • перейти на контракт з мобільним оператором;
  • не розголошувати фінансовий номер телефону;
  • відключити послугу віддаленої заміни SIM-карти у свого мобільного оператора;
  • встановити PIN-код на SIM-карту зі складним 8-значним паролем та пароль блокування телефону;
  • зареєструватися в онлайн-кабінеті мобільного оператора.

Раніше ми розповідали, хто такі "чорні ріелтори" і як від них врятуватися. Також сайт Pro Гроші писав про найпоширеніші схеми обману на обміні валют.

Більше про фінансові афери читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.