Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям підготують нові тарифи на світло: як можуть змінитися суми в платіжках

В Україні можуть несуттєво підняти тариф на світло, що майже не вплине негативно на гаманець споживачів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нові тарифи на електроенергію не сильно вплинуть на платіжки українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розмови про збільшення вартості тарифів на електроенергію ведуться вже кілька місяців, але наразі остаточного рішення НКРЕКП та уряду немає. Деякі народні депутати переконані, що підвищення не уникнути, але воно майже не вплине на громадян.

Про це сказали нардепи Андрій Герус та Олексій Кучеренко в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Наразі ситуацію в енергосистемі стабільна та контрольована, що дозволяє забезпечувати світлом всіх українців. Після складної осені та зими вдалося повністю відновити мережу, але на підготовку до наступного морозного сезону потрібно близько 40 млрд гривень. Як уточнив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунального господарства Андрій Герус, потреба у фінансування змусить вдатися до зміни тарифів.

Але народний депутат переконаний, що підвищення буде незначним. Принаймні для споживачів, які використовують в місяць до 250 кВт-год. Водночас для заможних українців, які мають басейни з електропідігрівом і багатокімнатні будинки, вартість цілком можна скорегувати в бік дорожчання, адже вони не матимуть проблем з оплатою комунальних послуг.

Перший заступник голови комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко зауважив, що громадяни України і так платять за електрику в 3-4 рази менше, ніж сусіди. Нагадаємо, тарифи, затверджені Кабінетом Міністрів, не змінювалися з жовтня 2021 року, а саме:

  • 1,44 грн за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають до 250 кВт-год на місяць;
  • 1,68 грн за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають понад 250 кВт-год на місяць.

Тоді як підприємці платять набагато більше – 5,5 грн за кВт-год. "Навіть якщо на гривню зросте тариф, у нас більш ніж половина населення споживає до 150 кВт-год. Це в місяць вони будуть платити додатково 150 гривень. Ну давайте так скажу: не смертельно", – підкреслив Андрій Герус.

Для малозабезпечених українців також нічого не зміниться, бо їх витрати електроенергії оплачує держава (в рамках визначених норм).

Коли будуть відомі нові тарифи

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, досі займається розробкою оптимальних тарифів на електроенергію. Передбачається, що нові цифри будуть озвучені наприкінці квітня або на початку травня поточного року.

Якими би не були оновлені тарифи, звичайні споживачі, як і зараз, платитимуть менше, ніж бізнес. В остаточному рішенні НКРЕКП керуватиметься потребою отримати додаткові кошти для подальшого вироблення електроенергії. Йдеться не лише про відновлювальні процеси та покращення інфраструктури, але й про оплату праці співробітників, витрати на паливо тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому все ж доведеться підвищувати тарифи на світло. Також ми повідомляли, що тарифи на світло скоро зміняться і розповідали, як українцям підготуватися до подорожчання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.