Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на світло скоро зміняться: як українцям підготуватися до подорожчання

Якщо підвищення тарифів на світло таки відбудеться, українцям краще підготуватися до цього наперед, енергомодернізувавши своє житло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як українцям економити на світлі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На фоні розмов про підвищення тарифів на світло українцям варто задуматися про модернізацію власного житла, що допоможе зменшити використання енергії.

Про це розповіла в етері телемарафону президентка DiXi Grouр Олена Павленко.

За її словами, під час ракетних бомбардувань енергоінфраструктура України зазнала серйозних пошкоджень, а якщо врахувати те, що українці мають значні борги за світло — влада не зможе повністю відбудувати об'єкти у найближчі п'ять років. Тому тарифи на електроенергію точно переглянуть.

"Я не думаю, що воно буде надзвичайно високе – в шість разів, як розказують. Я думаю, що це буде повільно і поступово, невеликими етапами", — зауважила вона.

При цьому, на думку Олени Павленко, аби зменшити навантаження на гаманці українців, уряд має запровадити якомога більше програм з енергомодернізації. Мова йде про використання енергоефективних технологій: заміна вікон, ізоляція будинків, щоб вони менше споживали тепла чи енергії.

Крім того, за словами експертки, влітку українцям доведеться економити на споживанні електроенергії, адже енергоінфраструктуру почнуть ремонтувати для підготовки до наступного осінньо-зимового періоду. Водночас зима теж може бути складною для споживачів, оскільки РФ може відновити обстріли енергетичної інфраструктури.

Також, Олена Павленко вважає, що уряд має розказати, куди підуть кошти з підвищення тарифів.

Якими будуть тарифи після підвищення

За попередньою інформацією, уряд роздумує над варіантом поступового підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів після закінчення опалювального сезону. Так, вже 30 квітня спливає термін дії Постанови про пільгові тарифи на електроенергію для населення.

Тим часом у Міністерстві енергетики запевняють, що дискусії щодо перегляду тарифів на електроенергію ще тривають. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, переглянути ціни необхідно для відновлення енергетики після ворожих обстрілів.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Міністерство енергетики та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розглядають кілька варіантів підвищення тарифів на електроенергію.

Серед них підвищення чинного тарифу 1,44-1,68 грн за кВт-год до 5,5 грн за кВт-год. Водночас передбачене адресне субсидування незахищених верств населення або встановлення нових диверсифікованих тарифів, в залежності від обсягу споживання електроенергії.

Раніше ми розповідали, чи потрібно переселенцям сплачувати за комунальні послуги. Також ми писали, на яких умовах українці можуть отримати пільгу на вивезення побутових відходів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.