Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не покривають витрати? Чому все ж доведеться підвищувати тарифи на світло

Експерт пояснив, чому варто запровадити ринкові ціни на електроенергію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чому треба підвищувати тарифи на світло

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для покриття витрат на виробництво електроенергії необхідно переглянути тарифи для населення, а також створити спеціальний реєстр споживачів.

Про це в ефірі телемарафону повідомив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

"Те, що зараз є тарифом для населення, не покриває навіть витрати на те, щоб транспортувати електрику з електростанцій до споживача. А вже щоб його згенерувати — там навіть мови немає. Тобто жодним чином не передбачені гроші. Тому рано чи пізно цей свято закінчиться", – сказав він.

За його словами, правильним рішенням було б створення реєстру громадян, де буде зібрано інформацію, хто скільки витрачає грошей на оплату комуналки. Це дозволить визначити, у кого витрати справді високі, а хто не зможе платити за ринковим тарифом.

"А вже після цього запровадити ці ринкові тарифи. А тим, хто не може – зробити прямий адресний механізм, коли люди одержують певну підтримку від держави", – описав ідеальний сценарій Харченко.

Він зазначив, що за його підрахунками така модель підтримки населення коштуватиме державі десь утричі дешевше, ніж підтримання низьких тарифів усім.

Якими будуть тарифи після підвищення

За попередньою інформацією, уряд роздумує над варіантом поступового підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів після закінчення опалювального сезону. Так, вже 30 квітня спливає термін дії Постанови про пільгові тарифи на електроенергію для населення.

Тим часом у Міністерстві енергетики запевняють, що дискусії щодо перегляду тарифів на електроенергію ще тривають. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, переглянути ціни необхідно для відновлення енергетики після ворожих обстрілів.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Міністерство енергетики та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розглядають кілька варіантів підвищення тарифів на електроенергію.

Серед них підвищення чинного тарифу 1,44-1,68 грн за кВт-год до 5,5 грн за кВт-год. Водночас передбачене адресне субсидування незахищених верств населення або встановлення нових диверсифікованих тарифів, в залежності від обсягу споживання електроенергії.

Раніше ми розповідали, чи потрібно переселенцям сплачувати за комунальні послуги. Також ми писали, на яких умовах українці можуть отримати пільгу на вивезення побутових відходів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.