Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У квартирі одразу потеплішає: як покращити нагрівання батареї

Розповідаємо, як покращити ефективність роботи системи опалення в домі, та як забезпечити найвищу тепловіддачу батарей

Фото: Unsplash

Як отримати більше тепла від батарей в домі

Фото: Unsplash

Зменшення сум в платіжках за комунальні послуги — болюче питання для багатьох українців, особливо в період опалювального сезону. Щоб покращити ефективність опалення, люди утеплюють свої будинки, шукають альтернативні способи обігріти оселю, але інколи забувають, що потрібно зробити, щоб батареї в домі краще гріли.

Про те, як підвищити енергоефективність батарей, розповідає редакція Pro Гроші.

Інколи може скластися враження, що радіатори ледь теплі або зовсім не гріють, в таких випадках можна спробувати поліпшити нагрів батареї своїми силами. Щоб оптимізувати їх ефективність, непотрібно мати спеціальних навичок, а в результаті тепла в кімнаті стане значно більше.

Для покращення тепловіддачі батарей в вашому домі, ви можете:

  • Ізолювати стіну за батареєю – це значно знизить втрати тепла в оселі, адже чим більша різниця температур між стіною і батареєю, тим більше часу піде на нагрівання стіни. Щоб цього не відбувалось, за батареєю по всьому периметру потрібно встановити тепловідбиваючі екрани.
  • Продуйте батареї феном – це може поліпшити їх нагрівання на цілих 25%. Запилені та брудні батареї гріють набагато гірше чистих. Варто позбутись пилу на ребрах радіатора, тому що він заважає передачі тепла. Щоб повністю протерти батарею вологою ганчіркою, потрібно витратити багато часу, а інколи дотягнутись до певних місць неможливо. Саме тому, щоб очистити батарею, можна використати фен. Щоб пил не забруднив підлогу, постеліть під радіатором ганчірку або пару листів паперу, а далі продувайте батарею феном зверху та з боків.
  • Створіть циркуляцію повітря – це допоможе прогріти найвіддаленіші кути кімнати. Щоб тепло безперешкодно поширювалось кімнатою, не варто закривати батареї меблями або елементами інтер'єру, а також, щоб покращити ефект, можна встановити біля батареї вентилятор (навіть кишеньковий).

Чим краще утеплити підлогу перед зимою

Ефективність утеплення багато в чому залежить від правильного вибору матеріалів, а також слід враховувати покриття підлоги – плитка, ламінат, лінолеум чи паркет.

Для утеплення перших поверхів найкраще підійде пінополістирол, тому що він не вбирає ґрунтові води, не пропускає вологу та пару. Для горищ чи підвалів частіше за все використовують мінеральну вату чи інші ватяні утеплювачі.

Під час вибору матеріалу варто звернути увагу на такі властивості:

  • термін експлуатації;
  • показники теплопровідності;
  • негорючість;
  • простота в монтажі;
  • максимальна щільність та пружність.

Раніше ми писали, як утеплити балкон напередодні холодів, а також чим відрізняються генератори і як вибрати кращий.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.