Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Взимку холодно не буде: як утеплити дах будинку

Розповідаємо, які існують способи утеплення даху будинку, та які матеріали допоможуть зберегти тепло в домі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як правильно підготувати дах до зими

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Готуючись до опалювального сезону важливо приділити увагу не лише вибору системи опалення, але й утеплити будинок. За таких умов опалення буде ефективнішим, а витрати на нього значно зменшаться. Важливо утеплити не лише стіни та підлогу, а також дах.

Про те, як підготувати дах свого будинку до холодів, розповідає редакція Pro Гроші.

Перш за все, потрібно підібрати правильний матеріал, який буде використаний як утеплювач. Найбільш популярними є такі матеріали:

  • керамзит і тирса — традиційні матеріали для утеплення даху. Прості у використанні та не потребують витрат для наймання професіоналів, працювати з ними можна самостійно;
  • скловата — матеріал не пропускає холод та шум, а ще добре тримає форму;
  • мінеральна вата — один з найпопулярніших матеріалів, вона добре утримує тепло, легка, зроблена з екологічного матеріалу, а ще її важко запалити;
  • пінополістирол — матеріал майже не горить, якщо немає додаткових джерел вогню, горіння припиниться за декілька секунд, а ще він має хорошу паропроникність та гідрофобність;
  • модифікації пінопласту — наприклад, для робіт з плоскими дахами використовують пінобетон.

Дахи можна утеплювати як зовні, так і зсередини. Перед тим, як братися до процесу, потрібно визначитись, чи буде дах використовуватись. Якщо покрівля використовувана, то поверх утеплювача потрібно зробити цементну стяжку, яку армують металевою сіткою. А далі поклеїти бітумну мастику й укласти захисний шар геотекстилю.

Якщо покрівля використовуватись не буде, потрібно очистити її від бруду та вирівняти площину, укласти пароізоляцію, а вже потім розпочинати монтаж утеплювача.

Як утеплити дах зсередини

Процес утеплення залежить від обраного матеріалу. Якщо використовується мінеральна вата, то необхідно змонтувати додаткову конструкцію, куди буде закладатись матеріал, а також не можна нехтувати гідроізоляцією, яка збереже мінвату від вологи.

Якщо використовують керамзити або тирсу — матеріалами просто засипають порожнини даху. Пінополістирол також має просту технологію монтажу, відповідно можна впоратись самостійно.

Процедура утеплення зсередини зазвичай має такі етапи:

  • монтуються рейки решетування та гідроізоляційний шар з вуличної сторони;
  • встановлюється матеріал для утеплення;
  • знизу утеплювача встановлюється пароізоляційна плівка;
  • стики склеюють спеціальною стрічкою;
  • монтуються контррейки, для забезпечення вентиляційного шлюзу між пароізоляцією й внутрішньою обробкою.

Раніше ми писали, як утеплити підлогу напередодні зими, а також, як зменшити втрати тепла через вікна будинку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.