Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на холодну воду: чи варто чекати на підвищення цін у червні

У Національній комісії, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг визначилися, чи зміняться тарифи на холодну воду для українців

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на воду у червні переглянуть за кілька тижнів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення з 1 червня змінювати не будуть. Це питання відклали як мінімум на два тижні.

Про це стало відомо під час засідання Національної комісії, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Чому відклали подорожчання

Як пояснив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський повідомив, що зараз на ринку електричної енергії коливаються ціни. Тому спочатку комісія хоче розглянути запуск процедури перегляду прайс-кепів – цінові обмеження, які встановлюють для того, аби позбавити виробників електроенергії можливості завищували ціни на продаж електричної енергії на ринках на добу наперед і внутрішньодобовому ринку.

Коли експерти розрахували тарифи на воду, то закладали ціну на електроенергію для водоканалів на рівні 3,20 гривень за кВт-год.

Але після перегляду прайс-кепів вартість на ринку електроенергії підвищиться, що вплине й на тарифи. Тому в НКРЕКП вирішили, що потрібно підготувати нові розрахунки, а до питання перегляду тарифів на воду ще раз повернутися 14 червня.

Чому деякі українці можуть не отримати субсидію на воду

У травні житлову субсидію отримувачам автоматично продовжили. Але скористатися нею можуть не усі громадяни оскільки є одна умова, через яку пільгу на житлово-комунальну послугу можна втратити. Йдеться про:

  • борги за воду;
  • газ;
  • електроенергію тощо.

У разі тривалої заборгованості (більше трьох місяців) і великої суми (понад 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 680 гривень) субсидію не призначать.

Але навіть з боргом українцям не відмовлять в пільгах, якщо вони документально підтвердять сплату, або нададуть договір про реструктуризацію чи оскарження заборгованості у суді.

Що подорожчає з 1 червня

У перший день літа для українців почне діяти новий тариф на електроенергію у розмірі 2,64 грн/кВт-год. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, вже у липні платіжки за світло для українців зростуть у середньому на 250 гривень.

Раніше ми розповідали, де в Україні найдорожча і найдешевша холодна вода. Також ми писали, чи можуть українці економити на оплаті комуналки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.