Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тариф на електроенергію знову зросте? Чого чекати українцям

Нагадаємо, що Кабінет міністрів вже підвищив тариф на електроенергію для населення з 1 червня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наразі діє пільговий тариф на електроенергію для населення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні поки планують не підіймати тарифи на електроенергію і хочуть пройти опалювальний сезон з вже діючим. Однак у Міністерстві енергетики запевняють, що передбачити щось наперед важко, адже взимку знову можливі ракетні атаки на енергосистему.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону.

"Ми виходили з того, що всі розрахунки показували, що систему ми не зможемо відновити максимально до наступної зими, провести наймасштабнішу ремонтну кампанію та підтримати генерацію", – говорить експерт.

Варто розуміти, що навіть після підвищення розміру тарифу він є пільговим.

"Сьогодні ринкова ціна, або реальна ціна, як мінімум у два рази більша. У будь-якому разі держава дотує цей тариф і буде його дотувати", – додає міністр.

Новий тариф, який вже підняли, буде діяти до 31 грудня 2023 року і підіймати його поки не планують. Ба більше, є сподівання, що з цим тарифом українці пройдуть весь опалювальний сезон.

Однак передбачати поки щось важко, адже, за словами Германа Галущенко, минулого року щоденні ракетні атаки на енергосистему почалися 10 жовтня і тривали до 9 березня.

"На сьогодні планів щодо чергового перегляду у нас немає", – зазначив міністр.

Який тариф на світло наразі діє для населення

Як ми розповідали раніше, у постанові уряду про підвищення цін на світло для населення зазначено, що тариф у розмірі 2,64 грн за кВт-год діятиме із 1 червня до 31 грудня 2023 року.

Також українці й надалі можуть користуватися пільговим нічним тарифом, який складає 0,5 (тобто 1,32 грн за кВт-год) від денного. Ціна діє з 23 години вечора до 7 години ранку.

Більше інформації на дану тему ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Що буде з субсидіями

В уряді вже працюють над тим, аби збільшити розмір субсидії через подорожчання світла. Відомо, що субсидії перерахують громадянам, які вже отримують пільги.

За словами першої заступниці міністра соціальної політики Дарії Марчак, перерахунок для українців відбудеться автоматично.

"Якщо родина отримує пільгу, це означає, що вона не буде сплачувати за комунальні послуги повністю чи частково — на той відсоток, який для неї передбачений законодавством", — сказала вона.

Якщо вас зацікавила дана інформація, то більше ви можете знайти в матеріалі за посиланням.

Раніше у Кабміні розповіли про підготовку країни до нового опалювального сезону. Також ми писали, скільки українці заборгували за спожиті комунальні послуги.

Ще сайт Pro Гроші відповів на п’ять питань про комуналку, які турбують українців. Більше про тарифи на комунальні послуги в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.