Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на електроенергію хочуть знову підвищити — про що варто знати

Розбиралися, як хочуть підвищити тарифи на світло для бізнесу та скільки доведеться платити вже з 1 липня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тариф для бізнесу хочуть підвищити вже з 1 липня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 липня для деяких українців готують новий тариф на електроенергію. На цей раз більше платитиме за світло бізнес.

Про це йдеться в повідомленні Національної комісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Згідно з порядком денним засідання комісії, яке відбудеться в понеділок, 26 червня, будуть переглянуті граничні ціни на електроенергію на ринку "на добу вперед", внутрішньодобовому та балансуючому ринках. Іншими словами, йдеться про підвищення тарифів для бізнесу.

Скільки зараз платить бізнес за світло

На сьогодні ціни на електроенергію для бізнесу такі:

  • у години мінімального навантаження (00:00-07:00 та 23:00-24:00) обмежені 2 000 грн/МВт-год;
  • в години максимального навантаження (07:00-23:00) — 4 000 грн/МВт-год.

Якими будуть нові тарифи

У проєкті рішення НКРЕКП йдеться про те, що нинішні "прайс-кепи" припинять дію з 30 червня – тобто, з липня для бізнесу почнуть діяти нові граничні ціни:

  • для годин мінімального навантаження (з 00:00 до 07:00 та з 23:00 до 24:00) – 2 714,00 грн/МВт-год;
  • для годин максимального навантаження (з 07:00 до 23:00) — 5 428,00 грн/МВт-год.

Варто звернути увагу на те, що окрім ринкової ціни, яка визначається щодобово, до структури тарифу для бізнесу також входять тарифи оператора системи передачі та операторів системи розподілу, а також вартість послуг постачальника. Тому кінцевий тариф буде вищим і може відрізнятися залежно від регіону.

Який тариф на світло для населення

Як ми розповідали раніше, у постанові уряду про підвищення цін на світло для населення зазначено, що тариф у розмірі 2,64 грн за кВт-год діятиме із 1 червня до 31 грудня 2023 року. Відповідно, наприкінці року уряд знову може переглянути ціну.

Також українці й надалі можуть користуватися пільговим нічним тарифом, який складає 0,5 (тобто 1,32 грн за кВт-год) від денного. Ціна діє з 23 години вечора до 7 години ранку.

Як зміняться платіжки за світло

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, після збільшення тарифу середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 гривень.

До слова, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вважала, що тариф на світло потрібно підвищити з 1,44 грн/кВт-год до 2,88 грн за кВт.

Що буде з субсидіями

В уряді вже працюють над тим, аби збільшити розмір субсидії через подорожчання світла. Відомо, що субсидії перерахують громадянам, які вже отримують пільги.

Як пояснила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак, перерахунок відбудеться автоматично.

"Якщо родина отримує пільгу, це означає, що вона не буде сплачувати за комунальні послуги повністю чи частково — на той відсоток, який для неї передбачений законодавством", — сказала вона.

Раніше у Кабміні розповіли про підготовку країни до нового опалювального сезону. Також ми писали, скільки українці заборгували за спожиті комунальні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.