Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії вже призначають по-новому: як тепер визначають склад домогосподарства

У Пенсійному фонді роз'яснили правила, за яким українцям нараховують пільгу для оплати ЖКГ

Колаж: Pro Гроші

Українцям роз'яснили, як нараховують субсидії

Колаж: Pro Гроші

Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається залежно від складу домогосподарства.

Як його визначають – роз'яснили у ПФУ.

Так, до складу домогосподарства включаються всі люди, які зареєстровані в житловому приміщенні, тоді як для орендарів та ВПО – особи, які фактично проживають.

На таких осіб розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування і їх доходи враховуються під час призначення житлової субсидії.

Кількість членів домогосподарства визначається на початок місяця, з якого призначається житлова субсидія.

У разі коли у квартирі чи будинку фактично живе менша кількість людей, ніж всього офіційно зареєстрованих у житловому приміщенні, субсидія розраховується на фактично проживаючих зареєстрованих за цією адресою членів домогосподарства.

Як визначають дохід домогосподарства

Під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи зі складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства. Це правило не стосується таких категорій доходів:

  • доходів одного з подружжя, якщо обом більш ніж 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу;
  • доходів батьків у разі призначення субсидії студентам, які зареєстровані у гуртожитку за місцем навчання;
  • доходів одного з батьків дитини у разі призначення субсидії другому з батьків з дитиною у разі, коли батьки розлучені або не перебували у шлюбі, а також осіб, які вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду або мають правовий статус осіб, зниклих безвісти.

При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

Нагадаємо, що з 1 грудня 2022 року звернутися для призначення субсидій можна поштою або особисто до сервісного центру Пенсійного фонду України в незалежності від місця проживання. Також заявку можна подати в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або мобільний додаток Пенсійного фонду України.

Раніше ми писали, як отримати виплати субсидій в Україні. Також ми пояснювали, на які суми субсидій розраховувати цієї зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.