Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії в Україні: куди звертатися для призначення фінансової підтримки

Право оформити пільгу мають українці як за місцем реєстрації, так і за місцем фактичного проживання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям роз'яснили, як оформити субсидію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці до 30 листопада ще можуть звернутися для призначення субсидій до органів соцзахисту, а вже з 1 грудня доведеться оформляти пільгу через Пенсійний фонд.

Про це повідомляє Мінсоцполітики.

Так, звернутися для призначення субсидії може людина, яка зареєстрована або проживає у будинку чи квартирі. Вона повинна подати заяву та декларацію за встановленими формами одним із наступних способів.

По-перше, зробити це можна поштою, надіславши документи до органу соціального захисту населення за місцем проживання – до 30 листопада 2022 року.

Ще один спосіб – нанести особистий візит до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або посадових осіб центру надання адміністративних послуг. Або ж заяву можна подати в електронній формі через Портал "Дія". Обидва ці способи можна використати в незалежності від місяця звернення.

Вже з 1 грудня 2022 року звернутися для призначення субсидій можна поштою або особисто до сервісного центру Пенсійного фонду України в незалежності від місця проживання. Також заявку можна подати в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або мобільний додаток Пенсійного фонду України.

Таким чином, звернутися з питань призначення субсидій громадяни можуть:

  • до органу соціального захисту населення за місцем проживання;
  • до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади;
  • до посадових осіб центру надання адміністративних послуг;
  • через Портал "Дія";
  • до сервісного центру Пенсійного фонду України з 1 грудня;
  • через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України та мобільний додаток Пенсійного фонду України з 1 грудня.

Кому можуть скасувати субсидії

Втратити пільгу можна через зміну місця проживання. Чимало людей покинули власні домівки, рятуючись від російських окупантів: дехто переселився у безпечні регіони, хтось покинув територію України. У першому випадку допомога від держави необов'язково скасовується. Тільки у випадку, якщо особа планує оформити її ще за місцем фактичного проживання. Одночасно дві субсидії призначатися не можуть.

Зауважимо, що раніше, у разі виїзду за кордон члена родини, субсидія скасовувалися автоматично для всього домогосподарства. Але тепер фінансова підтримка зберігається для осіб, які проживають в оселі, з вирахуванням частки тієї людини, яка перебуває в іншій країні. У цю ж категорію входять інші обставини, зокрема, смерть одержувача.

До наступної категорії відносять заборгованості по оплаті комунальних послуг. Якщо людина має борги за більш ніж три місяці, не покриває витрати на управління багатоквартирним будинком, а загальна сума заборгованості перевищує 680 грн, то виплата зупиняється

Наостанок, скасувати фінансову допомогу можуть через неправдиву інформацію про розмір доходів, адже якщо документально підтвердити покупку дорогих товарів чи послуг на суму понад 50 000 грн, це стане підставою для скасування виплат.

Раніше ми писали про те, які терміни подачі заявки для призначення субсидій. Також ми пояснювали, яку грошову компенсацію виплачуватимуть українцям цієї зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.