Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде з тарифами до кінця опалювального сезону – Шмигаль озвучив нове рішення уряду

Кабмін заборонив підвищувати вартість деяких комунальних послуг та попередив українців, до чого готуватися

Фото: УНІАН, Денис Шмигаль/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Денис Шмигаль пояснив, що буде з тарифами

Фото: УНІАН, Денис Шмигаль/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Уряд ухвалив рішення щодо незмінності тарифів на деякі комунальні послуги. Чинна вартість буде діяти щонайменше до кінця опалювального сезону.

Про це повідомили у пресслужбі Кабміну.

Там уточнили, що тарифи не будуть підвищувати на такі послуги:

  • газ;
  • тепло;
  • гарячу воду.

"Ми продовжили дію ПСО на ринку природного газу, за яким постачальники тепла отримають від "Нафтогазу" обсяги "блакитного палива" за фіксованою ціною – 7,4 грн за м3. Це пільгова ціна, яка дозволить не підвищувати тарифи", – пояснив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Також він додав, що триває укладання договорів між "Нафтогазом" і підприємствами теплокомуненерго. Близько 600 виробників тепла вже подали заявки, з більшістю основних підприємств договори постачання підписані.

Крім того, представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив, що за результатами засідання Кабміну 12 вересня було визначено, що на період воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування "Нафтогаз" визначений постачальником "останньої надії" без проведення конкурсу.

Зауважимо, що постачальник "останньої надії" зобов'язаний надавати свої послуги, якщо більше ніхто їх не надає. Наприклад, через те, що від клієнта всі інші відмовилися через заборгованості або більше ніхто не має змоги робити це з певних технічних причин.

Коли можуть підвищити тарифи на світло

Вартість електроенергії для українців зросла з 1 червня 2023 року. Однак новий тариф буде діяти лише до 31 грудня 2023 року. Скільки українці платитимуть за світло далі – прогнозувати складно.

Тариф діє лише до 31 грудня через те, що цей термін чітко зафіксований постановою Кабміну. Однак представники влади обіцяють, що вартість електроенергії не будуть підвищувати щонайменше до кінця опалювального сезону.

Втім, деякі експерти менш оптимістичні в прогнозах. Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп вважає, що тариф може зрости, якщо будуть форс-мажори. У іншому випадку вартість електроенергії залишиться незмінною до весни 2024 року.

Раніше ми писали про те, хто змушений більш ніж вдвічі переплачувати за світло. Також ми пояснювали, скільки часу треба зберігати квитанції за комуналку та навіщо.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.