Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на електроенергію можуть знову підвищити, але за однієї умови

Українцям пояснили, від чого будуть залежати цифри у платіжках за світло до кінця цього року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, коли можуть зрости тарифи на світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям варто очікувати підвищення тарифів на електроенергію, оскільки це необхідно для надійного функціонування енергосистеми. Навряд чи влада піде на це вдруге протягом одного 2023 року, але можуть статися і форс-мажори.

Таку думку висловив експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп у коментарі Фокус.

Він не виключив, що підвищення цін може залежати від ситуації на фронті.

"Щодо фізичних осіб, то у владі вже були заяви, що до наступного опалювального сезону у 2024 році підвищувати нібито не планують. Хоча багато що буде залежати від воєнного розвитку подій. В якому стані будуть наші потужності?", – зауважив Прокіп.

Він також додав, що на тариф за електроенергію впливає ще один важливий фактор – імпорту.

"Адже ми купуємо дорогу електроенергію в Європі, щоб перекрити дефіцит потужності, і це впливає на вартість електроенергії. Якщо виходити з того, що не буде форс-мажорів, то не очікується ще одного підвищення тарифу для населення в цьому році", — вважає Андріан Прокіп.

Чому довелося підвищувати тарифи

Як відомо, через обстріли об'єктів критичної інфраструктури минулої осені та зими, зараз багато зусиль спрямовані на те, щоб відновити ці об'єкти. Однак відновленню заважає величезний дефіцит коштів в енергокомпаніях, адже вони працюють зі збитками через війну.

"Підвищення цін для населення та прайс-кепів дещо врегульовує ситуацію, але всіх проблем це не знімає, фінансові проблеми на ринку залишаються, зокрема і рівень платежів зеленій генерації – він не перевищує 53%. Потрібно питання вирішувати, Кабмін та НКРЕКП мають доопрацьовувати діючу модель енергетичного ринку, щоб створити умови для стабільної роботи сектору", – вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова Олександр Омельченко.

Що прогнозують в уряді

Міністр енергетики Герман Галущенко раніше заявля, що наступного разу тарифи на електроенергію зростуть не раніше, ніж у березні 2024 року.

Він також пояснив, що тарифи підвищили через те, що всі розрахунки говорили про неможливість повноцінного відновлення системи до зими, проведення ремонтної кампанії та підтримки енергогенерації.

Раніше ми пояснювали, до яких тарифів готуватися українцям після війни. Також ми розповідали, як уникнути підвищення тарифів на електроенергію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.