Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові тарифи на світло: чому вони діють тільки до 31 грудня та коли чекати підвищення

Розповідаємо, які правила щодо тарифів зараз чинні для українців та коли вони можуть змінитися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на електроенергію діють до кінця року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Влітку в Україні суттєво підвищили тариф на електроенергію. Однак він буде діяти лише до 31 грудня 2023 року. Скільки українці платитимуть за світло далі – прогнозувати складно.

Pro Гроші пояснюють, чому тариф діє лише до 31 грудня.

Термін дії тарифів чітко зафіксований постановою Кабміну. В документі вказано, що тариф на електроенергію у розмірі 2,64 гривні діятиме до кінця поточного року.

"Період дії фіксованої ціни визначений постановою Кабміну. Тарифи, що будуть застосовуватись після 31.12.2023, залежать від подальших рішень уряду", – пояснили в Yasno.

Чи можуть підвищити тариф на електроенергію у 2023 році

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп не виключив, що це можливо. За його словами, таке рішення залежатиме від подальшого розвитку подій на фронті, а також від того, в якому стані буде енергосистема.

"Якщо виходити з того, що не буде форс-мажорів, то не очікується ще одного підвищення тарифу для населення в цьому році", – вважає експерт.

Він також звернув увагу на те, що представники уряду обіцяли не підвищувати тарифи на електроенергію до кінця опалювального сезону. Тобто наступного підвищення можна чекати вже навесні 2024 року.

Які тарифи не підвищать до кінця війни

Ми вже писали про те, що президент України Володимир Зеленський 19 серпня 2022 року підписав закон, яким встановив мораторій на підвищення деяких тарифів. Зокрема, це стосується тарифів на:

  • послуги з розподілу природного газу;
  • теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання);
  • послуги з постачання гарячої води.

Цей документ означає, що тарифи на перераховані комунальні послуги не будуть підвищувати щонайменше до кінця дії воєнного стану. Крім того, суми у платіжках не будуть зростати ще 6 місяців після його завершення.

Раніше ми пояснювали, хто змушений більш ніж вдвічі переплачувати за світло. Також ми писали про те, скільки часу треба зберігати квитанції за комуналку та навіщо.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.