Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Таємницю розкрито – скільки часу зберігати квитанції за комуналку та навіщо

Зверніть увагу, що надруковані квитанції без справжніх печаток організації можуть не прийматись у судових органах як доказ

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Квитанції про сплату комуналки необхідні вам у кількох випадках

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Насправді квитанція є досить важливим фінансовим документом, який підтверджує факт оплати отриманої послуги. Аби квитанція мала юридичну силу, вона повинна містити показники обліку та суму до оплати. Тобто ті дані, які є підтвердженням платежу.

Про це пише видання "На пенсії".

Квитанції про сплату комуналки потрібно зберігати, бо:

  • у разі збою в системі зберігання даних відомості можуть бути втрачені, а потім відновлені некоректно або не повністю;

  • може бути плутанина у платежах, викликана зміною тарифів або іншими обставинами;

  • бувають помилки та несумлінність співробітників.

Як довго треба зберігати квитанції

Загалом нормативні акти не визначають скільки потрібно зберігати квитанції з позначкою чи чеком про оплату послуг ЖКГ. У такому випадку треба користуватися законом терміна давності позовної заяви. Згідно з ним, позовна давність по суперечках подібного роду спливає через 3 роки з моменту виникнення проблемної ситуації.

Але часто компанії намагаються йти на різні хитрощі, щоб розширити терміни позовної давності. Насправді це відбувається вкрай рідко і лише у разі реальних форс-мажорних обставин. Тому адвокати радять не викидати квитанції протягом 5 років.

Також зверніть увагу, що надруковані квитанції без справжніх печаток організації можуть не прийматись у судових органах як доказ.

Саме тому буде краще, якщо ви попросите співробітників банку, через який здійснювався платіж, видати повноцінну квитанцію з печатками та датами.

Чи можна не сплачувати за світло, якщо у квартирі ніхто не живе?

Уникнути зайвих нарахувань можна, якщо виконати наступні дії:

  • вимкнути усі електроприлади та щомісяця передавати одні й ті ж самі останні зафіксовані показання лічильника;
  • звернутися до оператора й попросити тимчасово припинити електропостачання — потім його можна буде увімкнути повторно.

Водночас як зазначають у компанії Yasno, якщо клієнт користується автоматичною системою обліку електричної енергії АСКОЕ, то робити взагалі нічого не потрібно.

"Ваш оператор бачить, що електроенергію не споживають, тому нарахувань не буде. В іншому випадку вам нараховуватимуться середньодобові показання, бо оператор не знає, чи живе хтось у квартирі, чи показання просто не передають" – пояснили в компанії.

Що буде, якщо ігнорувати рахунки за комуналку

За словами адвоката Ростислава Кравця, комунальним підприємствам ніщо не заважає звернутися до суду та поскаржитися на злісних боржників. При цьому основну суму боргу можуть стягнути за допомогою відкритого виконавчого провадження.

Але спочатку власника житла намагатимуться переконати добровільно сплатити борг. Якщо з цього нічого не вийде, тоді виконавча служба може заарештувати рахунки споживача або відібрати нерухоме майно.

Раніше ми пояснювали, як передати показники лічильника за газ з-за кордону. Також ми писали, коли в Україні знову підвищать тарифи на комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.