Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пільговий тариф на електрику більше не діє? З якою проблемою зіткнулися українці

Користуватися електрикою за вдвічі дешевшим тарифом неможливо, адже виникають проблеми з оформленням

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці не можуть оформити пільгові тарифи на електроенергію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці масово встановлюють двозонні лічильники, щоб користуватися електроенергією вночі за вдвічі дешевшим тарифом. Однак зареєструвати ці лічильники в ДТЕК неможливо.

Про це йдеться в матеріалі ZN.UA.

Як відомо, двозонні лічильники дозволяють використовувати електроенергію вночі за пільговим тарифом – 72 копійки замість 1,44 гривень. Це можливо при умові, якщо домогосподарство споживає до 250 кВт на місяць.

Люди купують і встановлюють ці лічильники, але є проблема – оформити двозонний тариф фактично неможливо.

Справа в тому, що українці не можуть зв'язатися з диспетчерською службою ДТЕК. Крім того, сайт не пропускає заявки на послугу переходу на двозонний тариф.

Видання зазначає, що у такий спосіб ДТЕК, ймовірно, намагається зберегти звичайний тарифи 1,44 грн та не дати можливості українцям корисуватися нічними "пільговими" тарифами за 72 копійки та економити.

Які прилади можна вмикати вночі

Енергетики радять використовувати вночі енергоємні прилади, такі як:

  • пральні машини;
  • сушильні машини;
  • посудомиючі машини;
  • бойлери;
  • системи електроопалення.

Все це сучасне електрообладнання в переважній більшості "розумне", тобто дозволяє програмувати споживання та час роботи.

Згідно зі статистичними підрахунками, при установці двозонного приладу обліку та переведенні споживання електричної енергії в нічний режим можна зменшити суму платежу за спожиту електричну енергію від 10 до 25%.

Тобто, якщо споживач використовуватиме багатофункціональні прилади обліку, він не тільки зекономить на споживанні електроенергії, але й дозволить енергосистемі розвантажитися, а енергоспоживання рівномірно розподілити протягом доби.

Українців просять економити електрику

Незважаючи на те, що в багатьох областях запроваджують графіки відключень світла і українці залишаються без електроенергії по 8-10 годин на добу, їх просять заощаджувати на енергоспоживанні в пікові години. Це потрібно, щоб якомога швидше відновити систему.

Використання світла просять мінімізувати з 6:00 до 9:00 та з 17:00 до 23:00. Якщо вся Україна слідуватиме цим проханням, необхідність у віялових відключеннях з часом відпаде.

Коли графіки відключень світла стануть "комфортнішими"

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький обіцяє, що з наступного тижня відключень електроенергії може поменшати, якщо не буде нових ворожих атак.

За його словами, найскладніша ситуація після 5 російських масованих ракетних ударів склалася на північному сході України, зокрема у Київській та Харківській областях.

"Ми зараз працюємо над тим, щоб покращити ситуацію в мережі як у Києві та області, так і в північному регіоні – Харківській, Полтавській та Сумській областях... Я думаю, що нам усім, споживачам у цих регіонах, потрібно потерпіти кілька днів, за умови, що не буде обстрілів, для того, щоб вже були відчутні покращення, щоб графіки відключення стали більш комфортними", – розповів Кудрицький.

Раніше ми писали про те, у яких випадках можна платити менше за комуналку. Крім того, в Міненерго пояснили, чи зміниться тариф на електроенергію через обстріли з боку РФ

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.