Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на комуналку: у яких випадках можна платити менше

Українці можуть домогтися перерахунку сум у платіжках, звернувшись до постачальників комунальних послуг

Фото: УНІАН, ЦКС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть домогтися перерахунку тарифів за комуналку

Фото: УНІАН, ЦКС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці мають право вимагати перерахунку сум у платіжках за комунальні послуги низької якості.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів №151.

Уряд передбачив норми щодо якості та періодичності надання комунальних послуг. Якщо постачальники їх порушують – українці мають право на те, щоб їм знизили суми у платіжках.

Водопостачання

У нормах Кабміну передбачено, що українці не можуть залишатися без холодної води більше, ніж шість годин на добу. Якщо води немає більше часу, то за кожну добу порушення допустимого відхилення сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%.

Тобто, якщо протягом місяця воду відключали 3 рази більше, ніж по 6 годин на добу, то платити за водопостачання потрібно на 9,9% менше. Наприклад, не 250 гривень, а 225.

У випадку з гарячою водою, є норма, що температура має бути від 50 до 75 градусів. Якщо температура від 45 до 49 градусів, тариф мають зменшити на 10%, а якщо від 40 до 44 – на 30%. Якщо немає і 40 градусів, то можна платити за тарифом за холодну воду.

Теплопостачання

У нормах уряду передбачено, якщо у квартирі холодніше 18 градусів, за кожну добу порушення норми сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%.

Однак цього року українців попередили, що мінімальна температура у квартирі становитиме 16 градусів. Водночас в ухвалі уряду щодо нормативів надання комунальних послуг цей пункт не змінили.

Електроенергія

У багатьох українців щодня відключають світло на кілька годин. Однак вимагати через це зменшити суми у платіжках за комуналку не можна.

Річ у тім, що у будинках та квартирах усіх українців встановлені лічильники електроенергії. Тож окремих правил перерахунку сум у платіжках у постанові уряду немає. Якщо немає світла – сума зменшиться автоматично через скорочення споживання електроенергії.

Хто може не платити за комуналку

Українці, які через війну не перебувають вдома щонайменше 30 днів, можуть не платити за воду і газ. Для цього треба звернутися до постачальника комунальної послуги. До того ж якщо вам надають послуги у неповному обсязі, ви маєте право вимагати перерахунок.

Раніше ми писали, в Міненерго пояснили, чи зміниться тариф на електроенергію через обстріли РФ. Також ми писали, що буде з тарифами у різних областях з 1 листопада.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.