Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ракетна атака по Україні: що має зробити кожен, аби не залишитись без зв’язку

Під час масованих ракетних обстрілів України росіянами є ризик, що зникне не тільки енергопостачання, а і зв'язок

Фото: ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Є декілька способів забезпечити зв'язок та доступ до інтернету

Фото: ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зранку 10 жовтня Російська Федерація розпочала масовану ракетну атаку по всій Україні. Руйнувань зазнають як приватний сектор, так і об'єкти критичної інфраструктури. У деяких громадах через це зникає світло, а подекуди зв'язок від різних мобільних операторів та доступ до інтернету втрачаються.

Розповідаємо, як бути в такій ситуації і що робити, аби не залишитись без зв'язку.

Що слід зробити вже зараз

У першу чергу, якщо є можливість, українцям радять зарядити всі пристрої – телефони, ноутбуки, павербанки тощо. Крім того, слід подбати про запасні телефони, зокрема, кнопкові.

У Центрі стратегічної комунікації пояснили, що кнопкові телефони довше зберігають заряд, а тому з них можна дзвонити чи надсилати повідомлення, коли основні пристрої вже не працюють.

Також, коли слабкий інтернет-зв'язок, варто перейти на полегшені версії застосунків. Facebook Lite, Messenger Lite, Google Go, Google Maps Go та інші подібні програми можуть нормально працювати навіть тоді, коли інтернет дуже поганий.

Крім того, деякі застосунки мають офлайн-версію. Як, наприклад, Google Maps, чи інші, які показують карти без підключення до інтернету.

Що робити, якщо немає мобільного зв'язку

Якщо ж додзвонитися до когось неможливо, і зв'язок від вашого оператора зник, то можна підключитися до національного роумінгу. Щоб це зробити, потрібно у налаштуваннях телефона вимкнути "Автовибір мережі". Для різних операційних систем це можуть бути такі способи:

  • Android: Налаштування – Мобільна мережа (чи Підключення) – Оператор;
  • iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі.

Далі слід обрати будь-яку доступну мережу (це може бути VODAFONE, UA-KYIVSTAR чи lifecell). Щоб працював інтернет, увімкніть Передачу даних у роумінгу (для Android)/Роумінг даних (для iOS).

Щоб упевнитися, що все працює, треба подзвонити комусь або надіслати SMS. Якщо ні, то треба обрати іншу мережу. Такі послуги не тарифікуються. Підключитись до національного роумінгу можна з будь-якого телефону, відрізнятимуться лише назви пунктів у налаштуваннях.

У ЦСК зазначають, що під час обстрілів можуть бути і перебої з ефірним мовленням. По телебаченню передають важливі повідомлення для громадян під час небезпеки, а тому доступ до нього є важливим. Але в такому випадку є доступ до безкоштовного мовлення на супутнику, також у найменшій якості можна дивитись трансляції на Youtube. Крім того, офіційні сторінки військових адміністрацій та посадових осіб є у більшості соцмереж, де також публікують важливі оновлення.

Раніше разом з експертом ми розповідали, чи можна змусити РФ заплатити за ваші збитки, і коли очікувати компенсацію за зруйноване житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.