Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Евакуація від холоду? До чого готуватися українцям, в яких може зникнути світло й тепло

Ризики, що російський ворог і далі обстрілюватиме критичну інфраструктуру, залишаються, тому влада розробила план

Фото: Укрзалізниця, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Місцева влада вже готова до таких евакуацій

Фото: Укрзалізниця, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Росія продовжує обстрілювати критичну інфраструктуру українських населених пунктів, внаслідок чого люди залишаються без світла, тепла і води. Попереду новий опалювальний сезон, і гарантій, що подібних обстрілів більше не буде, немає. У зв'язку з цим уряд розробив план для населення.

Про нього розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час пресконференції 14 вересня.

У разі обстрілів – евакуація

Шмигаль пояснив, що у випадку, якщо російські війська залишать населений пункт без світла і тепла, українські служби намагатимуться швидко все відновити. Проте коли процес відновлення триватиме довше, ніж 1-2 дні, а погода буде надто холодною, людей будуть евакуйовувати. За словами очільника уряду, місцеві ради вже готові до таких сценаріїв.

"Безумовно, ми не виключаємо, якщо ворог підступно і терористично продовжуватиме розбивати нашу інфраструктуру і міста залишатимуться без тепла та світла, коли на вулиці буде мороз, то, звичайно, ми застосовуватимемо такий елемент, як евакуація людей у разі неможливості відновити інфраструктуру протягом короткого періоду, доба-дві максимум", – заявив Шмигаль.

При цьому він зазначив, що цей опалювальний сезон буде одним із найважчих. Та попри все в України достатньо енергоресурсів для його проходження.

Допоможуть західні партнери

Отже, зараз в газових сховищах України закачано понад 13,2 млрд кубів газу. До 1 жовтня об'єм збільшиться до 14,5-15 млрд кубів. Допомагатимуть з накопиченням ресурсів західні країни.

"Маємо домовленості зі США про надання від американських видобувників 2 млрд куб. газу протягом четвертого кварталу цього року й першого кварталу наступного. Ведемо перемовини з північними країнами, зокрема з Норвегією про надання фізичних об'ємів газу для України", – зазначив прем'єр-міністр.

Він додав, що у нас є найбільші запаси вугілля на цей період за останні кілька років – 2,2 млн тонн. А до початку опалювального сезону буде 2,5 млн тонн. Шмигаль додав, що влада закуповує ще й мобільні генератори, резервні котли, електростанції та інше. Обладнання надходить нам і від західних партнерів.

Деяким евакуюватися слід вже зараз

У Херсонській, Запорізькій, Миколаївській, Донецькій, Луганській, Харківській та частково Чернігівській і Полтавській областях було пошкоджено або зруйновано 316 котелень, 10 ТЕЦ та 1 ТЕС. Деякі об'єкти пошкоджені настільки, що швидко їх відремонтувати вже не вдасться.

Тому є великий ризик, що люди залишаться на новий опалювальний сезон у холоді й темряві. Через це експерти радять евакуюватися із зони бойових дій і тих міст, які часто потрапляють під обстріли російського ворога.

Раніше ми також розповідали, що робити в опалювальний сезон без газу та хто може не платити за комуналку під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.