Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям не підвищать деякі тарифи на комуналку — що потрапило до списку

Розповідаємо, які комунальні тарифи в Україні залишаться на довоєнному рівні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які комунальні послуги не подорожчають у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з початку 2023 року тривають розмови про перегляд тарифів на комуналку. Вже відомо, що через війну та завдані збитки влада хоче встановити нові ціни на світло та водопостачання. Водночас деякі комунальні послуги точно не подорожчають для українців до кінця війни.

Про це йдеться у відповіді Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП), на запит РБК-Україна.

Так, зазначається, що у Нацкомісії наразі відсутні повноваження для перегляду цін на природний газ. Водночас у НКРЕКП є можливість переглядати тарифи на послуги з розподілу блакитного палива.

У Нацкомісії також нагадали, що з літа 2022 року в Україні діє мораторій на підвищення цін та тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання.

Відповідно, на час воєнного стану та ще пів року після його скасування заборонено підвищувати тарифи на такі комунальні послуги для населення:

  • розподіл природного газу;
  • теплова енергія: її виробництво, транспортування та постачання;
  • постачання гарячої води.

Яку комунальну послугу українцям можна не оплачувати

Як відомо, українці щомісяця отримують дві платіжки за газ. Перша — за використання (за лічильником), а друга — за доставлення палива. Остання послуга є обов'язковою для оплати, але є деякі винятки.

Законна підстава, яка дозволяє ігнорувати платіжку за доставлення газу — офіційне від'єднання споживача від газопостачання. Та через повномасштабну війну Нацкомісія затвердила ще деякі приводи для несплати послуги. А саме:

  • пошкодження розподільної інфраструктури, внаслідок яких облгази нездатні забезпечити цілодобовий доступ до газорозподільної системи;
  • пошкодження об'єкта газоспоживання у споживача та/або системи газопостачання всередині будинку, через що споживач не може користуватися природним газом.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що робити споживачам, які дізналися про борг перед Нафтогазом. Також ми писали, чому українці отримують платіжки за комуналку, хоча їхнє житло зруйноване.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.