Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Комуналка під час війни: чи потрібно її сплачувати, якщо житло зруйноване або там ніхто не живе

Варто памʼятати, що вам не можуть припиняти надавати послуги через те, що ви за них не розрахувалися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Дехто може взагалі не платити за комунальні послуги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З початку війни деякі українці були вимушенні покинути свої домівки, аби убезпечити себе. Також немало будинків були знищені. Однак як бути з платою за обслуговування житла, постачання води та газу, вивіз сміття й інших послуг.

Про це пише pidgorodne.

"Відносини між постачальником комунальних послуг та споживачем врегульовані договором. Ним передбачені й нарахування та оплата. Якщо ви виїхали під час війни, то повідомте про це компанію, що надає послугу. Засвідчте свою відсутність довідкою з місця тимчасового проживання", – роз’яснює заступник директора департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської ОВА Дмитро Стороженко.

Якщо вас не було вдома більше ніж 30 днів, і ваша оселя без приладів обліку, то треба підтвердити це документами. Після цього вас звільнять від сплати за низку комунальних послуг. Поінформувавши компанію-постачальника, зможуть уникнути зайвих клопотів і ті, у кого встановлені лічильники.

"Якщо ви не будете передавати показники, плату за кожен місяць нараховуватимуть по середньому. Компанія, що надає послугу, не може знати, чому ви не повідомили, скільки спожили. Вона не відстежує, виїхали ви чи залишаєтеся у квартирі. По поверненню людині доведеться робити перерахунок, а це час", – додає Дмитро Стороженко.

Однак є і ті послуги, які сплачувати все одно потрібно. Серед них опалення. Причина в тому, що тепло подається на весь дім. Індивідуально відключити від нього споживача складно та шкідливо для будинку.

"Платити треба й за обслуговування будинку. З цих коштів утримується вся багатоповерхівка та прилегла територія, а не конкретна квартира. У разі надання управителем послуги не у повному обсязі, має бути здійснений перерахунок", – додав заступник директора.

Якщо ваше житло було зруйноване, то комунальні послуги вам не надаються. Тож і жодних рахунків виставляти вам не будуть.

Не нараховуються під час війни й штрафи за несвоєчасну оплату комуналки. Також вам не можуть припиняти надавати послуги через те, що ви за них не розрахувалися.

Чи загрожує українцям газовий блекаут

Раніше ми вже писали про те, що українці навряд чи ризикують залишитися без газу у своїх квартирах чи будинках. Це навіть у тому випадку, якщо Росія знову спробує на тривалий час вивести із ладу усю енергосистему нашої країни.

Детальніше про те, як саме дану проблему вирішили в Україні, ви можете прочитати в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як самостійно переказати субсидію на банківську картку. Також ми повідомляли, що деякі українці можуть отримати субсидію, навіть якщо мають дві квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.