Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Опалювальний сезон вже скоро: коли потеплішає в квартирах

Розповідаємо, коли почнуть підключати до теплопостачання українців, та хто отримає тепло першим

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Опалювальний сезон у 2023 році, хто перший отримає теплі батареї

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

З приходом осені та наближенням зимових холодів українці все частіше замислюються над тим, коли розпочнеться опалювальний сезон цьогоріч. Хоча осінь видалась досить теплою, але вночі стовпчик термометра опускається майже до нуля. Отже, виникає питання щодо того, коли саме дадуть тепло в оселі громадян.

Про те, коли розпочнеться опалювальний сезон у 2023 році, розповідає редакція Pro Гроші.

Зазвичай опалювальний сезон в Україні розпочинається 15 жовтня, але потрібно враховувати погодні умови. Якщо середньодобова температура повітря протягом трьох днів не перевищуватиме +8 градусів, то тепло українцям можуть увімкнути раніше. І, навпаки, якщо осінь буде теплою, то старт опалювального сезону можуть відкласти.

Рішення про те, що настав час увімкнути батареї, ухвалюють органи місцевої влади, з огляду на погодні умови. Саме тому українці з окремих сіл та міст отримують тепло в різні дати.

Як правило, першими до теплопостачання підєднують установи соціальної сфери, а саме школи, дитсадки, медичні установи, заклади культури, об’єкти фізичного виховання та спорту. Після цього теплом забезпечують квартири та будинки звичайних громадян.

Де вже почали вмикати опалення

Попри те, що зазвичай опалювальний сезон розпочинається 15 жовтня, місцева влада самостійно приймає рішення про увімкнення централізованого опалення. У Києві вже розпочали подачу тепла до об’єктів соціальної інфраструктури, відповідно до прогнозів синоптиків про швидке похолодання.

"Коли три доби середньодобова температура опускатиметься нижче +8 градусів з подальшим прогнозом на похолодання, розпочнемо підключати й комунальні будівлі. Тоді ж – за їх заявками – будинки ОСББ, ЖБК, відомчі", – повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Однак, тепло у житлові будинки та комунальні установи будуть подавати, орієнтуючись на погоду. Зі слів мера Києва, вдасться раціонально витрачати ресурс і не перевантажувати систему.

В більшості випадків опалювальний сезон триває пів року і закінчується 15 квітня. Але, зважаючи на погодні умови, опалення можуть вимкнути й раніше. Це відбувається, коли середньодобова температура тримається на рівні +8 градусів три дні поспіль.

Раніше ми писали про початок опалювального сезону в школах та дитсадках, а також як українці готуються до зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.