Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Опалювальний сезон "постукав у двері": кого вже почали підключати до тепла

Традиційно в Україні опалення вмикають, коли середньодобова температура падає до 8 градусів тепла

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Києві почали підключати до тепла деякі заклади та установи

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Зазвичай опалювальний сезон розпочинається 15 жовтня, але місцеві влади самостійно приймають рішення про ввімкнення централізованого опалення відповідно до середньодобової температури на вулиці. У Києві вже розпочали подачу тепла до об’єктів соціальної інфраструктури, оскільки синоптики передбачають швидке похолодання.

Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Першими опалення отримають лікарні, школи та дитячі садки за заявками їхніх керівників. Причому санітарні норми регламентують прийнятну температуру в холодну пору року – від 19 до 23 градусів тепла всередині приміщення.

Щоб підключити до постачання житлові будинки і комунальні установи, необхідно орієнтуватися на погоду. За словами Кличка, так вдасться раціонально витрачати тепло і не перевантажувати систему.

"Коли три доби середньодобова температура опускатиметься нижче +8 градусів з подальшим прогнозом на похолодання, розпочнемо підключати і комунальні будівлі. Тоді ж – за їх заявками – будинки ОСББ, ЖБК, відомчі", – уточнив мер столиці.

Раніше Віталій Кличко зауважував, що початок опалювального сезону може опинитися під загрозою, оскільки існує велика заборгованість держави перед теплопідприємствами. Наразі вони функціонують зі збитками, а міська влада не має коштів для перекриття витрат. Загальна сума боргу, за словами очільника міста, дорівнює 6,8 млрд гривень.

Яким областям України варто хвилюватися за наявність тепла

Раніше журналісти сайту Pro Гроші запитували в голови Спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка, які регіони можуть найбільше постраждати взимку через відсутність електроенергії та опалення. Існує велика ймовірність повторення минулорічної зими, коли російська армія масовано обстрілювала об’єкти енергетичної інфраструктури.

Експерт вважає, що загроза буде для всіх прифронтових регіонів, а також тих, які розташовуються біля кордону. Мова про області:

  • Харківську;
  • Запорізьку;
  • Миколаївську;
  • Дніпропетровську;
  • Херсонську;
  • Одеську;
  • Сумську.

Вони перебувають у зоні ризику, оскільки найближче до кордону та бойових дій. Тому провокації з боку РФ більше можливі для цих регіонів. Плюс успішність проходження опалювального сезону залежатиме не лише від нових обстрілів, але й від технічного стану обленерго. Деякі області мають проблеми з огляду на старість обладнання, яке до повномасштабного вторгнення не витримувало великого додаткового навантаження.

Щоб пережити наступну зиму без значних незручностей, бажано підготувати теплі речі, запастися альтернативними джерелами енергії та тепла. За необхідності українці можуть скористатися допомогою від міжнародних організацій, зокрема, ООН. Там обіцяли забезпечити населення зимовими наборами та паливом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто з українців почне витрачати більше на комуналку. Також ми повідомляли про тарифні зміни та розповідали, скільки українцям доведеться платити за комуналку взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.