Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові правила щодо артезіанських свердловин: про який нюанс повинні знати українці

В уряді пояснили, чи треба встановлювати лічильники, якщо користуєтеся водою зі свердловини

Фото: Unsplash, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Українцям роз'яснили правила встановлення лічильників

Фото: Unsplash, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Хоч через війну уряд не дозволив підвищити тарифи на водопостачання, українці все одно зобов'язані вчасно передавати показники лічильників та сплачувати за цю послугу. Водночас виникає питання у тих споживачів, які використовують воду з артезіанських свердловин для власних потреб.

Чи потрібно їм встановлювати лічильники, пояснив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець в ефірі телемарафону.

Він прокоментував нещодавні рішення уряду щодо завершення реформи надрокористування в країні. За словами міністра, вони не запроваджують нових правил для тих, хто користується такою водою у побуті. Тобто українцям, які користуються водою з артезіанських свердловин, не потрібно встановлювати лічильники.

При цьому Стрілець уточнив, що облік свердловин, плата за користування водою та зобов’язання отримувати дозвільні документи стосуються виключно бізнесу.

"Ці вимоги існували ще задовго до впровадження реформи. Єдине, що наразі змінюється для суб’єктів господарювання – формат взаємодії з державою. Він стає простим, цифровим, зручним", – пояснив міністр.

Що відомо про нововведення уряду

В Камбіні вирішили створити цифровий Державний реєстр артезіанських свердловин. Там вважають, що таке нововведення необхідне для обліку, систематизації та актуалізації даних. Адже до цього часу така інформація окремо збиралася й акумулювалася у різних державних органах.

"Наразі маємо на меті систематизувати всі дані в єдиному цифровому форматі. Таким чином держава розумітиме, скільки таких свердловин по країні, де вони знаходяться і в якому стані", – пояснив Стрілець.

Він додав, що надзвичайна ситуація в Херсонській і Миколаївській областях показала, наскільки важливим це є для швидкого прийняття рішень і забезпечення людей водою. За його словами, наразі в державному реєстрі обліковується понад 10 тисяч свердловин.

Зауважимо, що в постанові уряду № 703, яку ухвалили у липні, йдеться про те, що усі свердловини мають бути облаштовані засобами вимірювання підземних вод (лічильниками). Інформація до 1 грудня 2023 має з'явитися в електронному кабінеті надрокористувача. Вносити дані повинні субʼєкти господарювання, які є власниками або користувачами земельних ділянок, у межах яких розташовані та експлуатуються артезіанські свердловини.

Раніше ми розповідали, на які суми можуть оштрафувати за незаконне буріння свердловин. Також ми писали про те, що потрібно знати про повірку лічильників води.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.