Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на воду стали резонансом тижня: як рішення влади вплине на українців

Експерт пояснив, які негативні наслідки може понести рішення скасувати подорожчання

Фото: Pexels, ЦКС, Київводоканал. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, чому тарифи на воду повинні підвищитися

Фото: Pexels, ЦКС, Київводоканал. Колаж: Pro Гроші

В Україні повинні були підвищити тарифи на водопостачання з 1 липня. Однак згодом це рішення скасували, а прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що до кінця воєнних дій не треба покладати на українців додатковий тягар. Втім, експерти все ж переконані, що вода повинна здорожчати вже найближчим часом та цього не уникнути.

Про таке пише 24 канал.

Чому тарифи на воду потрібно підвищити

Генеральний менеджер напрямку відкритих даних DiXi Group Андрій Білоус вважає, що інфляція під час війни (26,6% у 2022 році) суттєво позначилася на витратах водоканалів.

Також на забезпечення водою споживачів це вплинуло підвищення середньомісячних цін на електроенергію на гуртовому ринку (індекс Base РДН) з 2,67 гривні за кіловат-годину у 2022 році до 2,99 гривні за кіловат-годину 2023 році.

"І це без додавання тарифів на передачу та розподіл, які також зросли. Якщо опиратися на ці фактори, тариф на воду дійсно слід переглядати у бік збільшення", – зауважив Білоус.

Він вважає, що в іншому випадку існує ризик залишитися без належного водопостачання. Через це можуть бути такі негативні наслідки:

  • прориви мереж;
  • повільний ремонт;
  • погіршення якості води.

Психологічний аспект

Голова правління ОСББ та співголова у "Асоціація будинків з котельнями України" Христина Ліштван згадала, що під час війни вже підвищували тарифи для українців. Але не на воду, а на електроенергію.

Однак за її словами, на це вплинув психологічний момент, бо люди розуміли, що таке підвищення необхідне, адже отримані кошти підуть на ремонти мереж і забезпечать, в тому числі стале проходження майбутнього опалювального сезону. Ліштван переконана, що саме тому зростання ціни на електроенергію минуло більш "гладко",

Як мали змінитися тарифи на воду

Підвищення тарифів планували провести вже з 1 липня. Воно мало відбутися у два етапи – в липні та вересні 2023 року. Однак президент Володимир Зеленський розкритикував це рішення, а вже згодом його скасували.

Невдовзі після цього прем'єр-міністр Денис Шмигаль виступив із заявою та пояснив, що у місцевих бюджетів достатньо коштів, щоб підтримати водоканали та не підвищувати тарифи на водопостачання. За його словами, в місцевих бюджетах на залишках на сьогодні понад 150 млрд грн.

Він закликав не перекладати цей тягар на плечі українців та владнати питання з водоканалами.

Раніше ми писали про те, що деяким українцям зменшать розмір субсидії у 2023 році. Також ми пояснювали, що буде з допомогою на оплату комуналки в липні.

Більше про тарифи на комунальні послуги в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.