Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дедлайн повірки лічильників близько: про що можуть не здогадуватися українці

Українцям не потрібно кидати всі справи та бігти в облгаз, щоб домовитися про повірку лічильників

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Повірка лічильників проводиться раз на 4 або 8 років

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українців лякають потребою провести повірку лічильників води, газу та електроенергії, щоб не натрапити на великі штрафи. Водночас існує один нюанс, про який знають не всі, але він нівелює необхідність звертатися до фахівців.

Про це пише UBR.

Відповідно по постанови Кабінету Міністрів №440 від 7 квітня процедура повірки пристроїв здійснюється впродовж трьох місяців з часу закінчення опалювального сезону. Тобто граничні терміни – середина липня. Українці, не знаючи особливостей процедури, "штурмують" облгази, щоб встигнути здійснити повірку і не натрапити на серйозні штрафи.

Водночас потрібно знати один нюанс. Всі лічильники мають кінцеві терміни, після яких необхідна повірка:

  • для пристроїв обліку води та світла – 4 роки після встановлення;
  • для газових – 8 років.

Тобто поки не мине вказаний період, панікувати не варто. Це підтвердив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. Отже, далеко не всім громадянам України потрібно звертатися до фахівців. Спершу бажано дізнатися рік монтажу лічильника.

До всього, за невчасну повірку не будуть нараховувати штрафні санкції, бо можна зателефонувати в облгаз чи Київгаз, залишити контактну інформацію і чекати дзвінка від слюсаря, який запланує повірку на підходящу дату.

А мешканцям прифронтових і тимчасово окупованих територій взагалі нема потреби здійснювати повірку. Її повернуть через якийсь час після деокупації чи завершення війни.

Як можуть обманювати з повірками лічильників

Надавати послуги повірки можуть не тільки державні установи, але й приватні компанії. Для цього вони повинні мати спеціальний сертифікат. Без нього втручання у лічильник вважатиметься незаконним і каратиметься значними штрафами. Їх розмір може сягати від 60 до 300 тис. грн, причому платити доведеться власнику пристрою, оскільки він несе відповідальність за:

  • механічні пошкодження;
  • зривання пломби;
  • заниження показників тощо;
  • пошкодження повірочного таврата ін.

Слід пам’ятати, що працівники повинні надати посвідчення відповідної компанії та дозвіл на повірку. Бо все частіше мешканці багатоквартирних будинків скаржаться на оголошення в під’їздах про проведення планової перевірки від приватних виконавців.

Ніхто не дає гарантії, що необхідністю процедури не вирішили скористатися шахраї, які після допуску у квартиру вчинять протиправні дії. Або ж вигадають для власника неіснуючу проблему та змусять заплатити великі гроші за ремонт.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що кияни по-новому отримуватимуть платіжки за комуналку. Також ми повідомляли, що шахрайство з повірками лічильників набирає обертів і розповідали, як обманюють українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.