Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для українців готують нові штрафи під час війни – на яку суму можна збідніти

Розповідаємо про новий законопроєкт, за яким українців хочуть штрафувати до 68 тисяч гривень

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть з'явитися штрафи за буріння свердловин

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть з'явитися нові штрафи — каратимуть мешканців сіл та власників дачних ділянок, які бурили свердловини для видобутку підземних вод без ліцензії.

Відповідний законопроєкт вже з'явився на сайті Верховної Ради.

Які штрафи загрожують українцям і чому

Мова про те, що українців будуть штрафувати за відсутність ліцензії, яка дозволяє бурити свердловину. Автор проєкту зазначає, що після запровадження ліцензування в Україні припиниться діяльність щодо буріння артезіанських свердловин.

Відповідно, у законопроєкті озвучена ідея скоригувати Кодекс України про адміністративні правопорушення і внести в документ описи наступних штрафних санкцій:

  • за буріння свердловин для видобутку підземних вод без ліцензії на провадження відповідного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню згідно із законом – від 17 до 34 тис. грн, а у разі повторного порушення – від 51 тис. грн;
  • за незабезпечення ліквідаційного санітарно-технічного тампонажу свердловин для видобутку підземних вод після припинення їх використання – штраф від 34 до 51 тис. грн, за повторне порушення впродовж року – до 68 тис. грн.

Хто видаватиме ліцензії

Для отримання цього документу українцям потрібно буде звертатися у Державну службу геології та надр. Ще цей орган вирішуватиме питання щодо ліквідації або тампонування свердловин.

Чи платять зараз українці за видобуток води

У статті 23 Кодексу України "Про надра" йдеться про те, що громадянам України дозволено отримувати корисні копалини на своїх земельних ділянках у вигляді підземних вод.

Користуватися такою водою можна тільки у господарських, питних та побутових цілях. Платити за цю воду не потрібно, так само як і отримувати будь-які дозвільні документи.

Оштрафувати можуть навіть на роботі

В Україні з 2023 року почнуть штрафувати за мобінг – цькування та приниження працівників на роботі, оскільки набув чинності закон, який дозволяє штрафувати за травлю працівника у таких розмірах:

  • від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1 700 гривень) або громадські роботи на строк від 20 до 30 годин для громадян, які цькують своїх колег;
  • від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 700 до 3 600 гривень) або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин для ФОПів, які використовують найману працю, а також для посадових осіб.

Якщо ж мобінг здійснювала група осіб або людина, яку впродовж останнього року вже штрафували за таке ж порушення, тоді розмір штрафу збільшиться вдвічі:

  • від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 700 до 3 600 гривень) – для працівника;
  • від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 600 до 6 800 гривень) – для роботодавця.

Раніше ми розповідали, що загрожує українцям за продаж чи купівлю весняних квітів. Також ми писали, що водіям в Україні планують спростити оплату штрафів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.