Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям запроваджують нові правила: до яких змін готуватися

В Україні незабаром запрацюють нові правила на які повинні зважати деякі громадяни. Ділимось подробицями

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'являться єдині правила функціонування реєстру свердловин

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На українців, які користуються свердловинами, чекають серйозні зміни. Так, уряд вирішив, що усі свердловини мають бути облаштовані засобами вимірювання підземних вод (лічильниками).

Про це йдеться у відповідній постанові № 703 Кабінету міністрів.

Що це означає?

Постанова встановлює єдині правила, за якими буде функціонувати реєстр свердловин, а також на юридичному визначає поняття "артезіанська свердловина".

Так, зокрема, експлуатація водокористувачами засобів вимірювальної техніки здійснюватиметься з дотриманням правил застосування таких засобів, які визначені у нормативно-правових актах, і вимог щодо їх експлуатації, встановлених в експлуатаційних документах.

У державний реєстр артезіанських свердловин потраплять відомості про об'єкти, непрацюючі зокрема, незалежно від місця розташування, на підставі даних, які є у паспортах артезіанських свердловин у разі складення паспорта до 27 травня 2016 року, — у паспортах та описах артезіанських свердловин.

При цьому ця інформація до 1 грудня 2023 має з'явитися в електронному кабінеті надрокористувача. Вносити дані повинні субʼєкти господарювання, які є власниками або користувачами земельних ділянок, у межах яких розташовані та експлуатуються артезіанські свердловини.

"Цим рішенням ми створюємо прозорий доступ громадськості та бізнесу до даних про артезіанські свердловини та мінімізуємо корупційні ризики. Водокористувач зможе вносити дані про свердловини через Е-кабінет надрокористувача без контакту та втручання чиновника", — пояснив захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець

Буріння свердловин під забороною

Заборона і навіть штрафні санкції стосуватимуться громадян, які бурили свердловини без відповідної на це ліцензії, якщо Верховна Рада підтримає відповідний законопроєкт.

Відомо, що народним обранцям пропонують запровадити наступні штрафи:

  • за буріння свердловин для видобутку підземних вод без ліцензії на провадження відповідного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню згідно із законом — від 17 до 34 тис. грн, а у разі повторного порушення — від 51 тис. грн;
  • за незабезпечення ліквідаційного санітарно-технічного тампонажу свердловин для видобутку підземних вод після припинення їх використання – штраф від 34 до 51 тис. грн, за повторне порушення впродовж року — до 68 тис. грн.

Раніше ми розповідали, що потрібно знати про повірку лічильників води, газу та електроенергії. Також ми писали, де в Україні найбільші тарифи на воду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.