Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Накопичили борги за комуналку? Чи можуть вигнати з роботи та не випустити за кордон

Експерти розповіли, за яких умов можуть виселити зі службового житла через несплату комуналки та як оскаржити в суді рішення щодо стягнення заборгованості

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За борги за комуналку можуть виселити зі службового житла

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває повномасштабна війна. Проте, громадян закликають вчасно платити за надані комунальні послуги та не накопичувати борги.

Сайт Pro Гроші розбирався, чи можуть заборони виїзд за кордон через заборгованість за комуналку.

Як розповів в коментарі нашому сайту юрист Сергій Савинський, заборонити виїзд з України можуть лише тоді, якщо вже відкрите виконавче провадження. Це може статися тільки після того, коли відбудеться судове засідання, комунальники отримають рішення суду. Потім їм доведеться звернутися до виконавця, відкриють виконавче провадження й після цього вже певні служби можуть застосовувати заходи забезпечення виконання судового рішення.

Тобто, це не відбувається просто, якщо людина не заплатила за комуналку. Ні, таких дій ніхто не застосовуватиме без судового рішення та відкриття виконавчого провадження. Питання сплати заборгованості по комуналці дуже болючі, а ці засоби є ефективними для того, аби змусити боржників погасити борги.
Сергій Савінський

Сергій Савінський

Фахівець юридичної фірми GRACERS, юрист

За яких умов можна оскаржити рішення суду

Як пояснив Ростислав Кравець, тут може бути безліч причин, зокрема:

  • нарахована неправильна сума боргу;
  • якщо споживач не отримував певні комунальні послуги;
  • знищення житлової нерухомості внаслідок російської агресії тощо.

Але все це потрібно довести в судовому порядку, аби оскаржити рішення щодо стягнення комунальної заборгованості.

Чи звільнять з роботи людину, яка не платить комуналку за службове житло

Як розповів у коментарі сайт Pro Гроші правник Ростислав Кравець, якщо мова йде про службове житло і людина не виконує договір наймання, то з нею можуть розірвати договір та виселити з цього житла. Це не буде підставою для звільнення. Хоча, це може бути прописано в трудовому договорі.

Якщо в трудовому договорі роботодавець вказав несплату комунальних послуг за службове житло як причину звільнення, то у такому випадку працівник може залишитися без роботи. Але важливо цей момент обговорювати заздалегідь, аби потім не виникло якихось недомовленостей між роботодавцем та працівником.

Хто повинен платити за електроенергію за новими тарифами?

Як ми вже розповідали, в червні 2023 року було ухвалене рішення щодо підвищення тарифів на електроенергію, відповідно, тепер вартість цієї послуги становить 2,64 гривні за 1 кВт-год. Такий фіксований тариф діятиме щонайменше до 31 грудня 2023 року для таких категорій громадян:

  • індивідуальних та колективних побутових споживачів (в тому числі у гуртожитках), які використовують електроенергію для задоволення власних побутових потреб та які не включають професійну та/або господарську діяльність;
  • споживачів у багатоквартирних житлових будинках (у тому числі гуртожитках) на технічні цілі (наприклад, освітлення чи роботу котелень або ліфтів) та освітлення дворів, східців і номерних знаків;
  • у дачних та дачно-будівельних кооперативах, садових товариствах, гаражно-будівельних кооперативах на технічні цілі (роботу насосів) та освітлення території;
  • юридичних осіб, які є власниками чи балансоутримувачами майна, яке використовується для компактного поселення ВПО (модульні містечка, гуртожитки чи оздоровчі табори);
  • релігійних організацій, які споживають електроенергію на комунально-побутові потреби.

Раніше ми зазначали, як уникнути підвищення тарифів на електроенергію. Також ми писали, які тарифи на газ діятимуть для українців в серпні. Більше про вартість комунальних послуг в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.