Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хто повинен платити за електрику за новими тарифами — 5 категорій споживачів

Фіксований тариф на електроенергію буде діяти протягом тривалого часу та поширюється на багатьох українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розповідаємо, кого торкнулися нові тарифи на електроенергію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 червня в Україні почали діяти нові тарифи на електроенергію. Вони стосуються п'яти категорій споживачів, які повинні сплачувати за послуги саме за такими цінами.

Про це йдеться на сайті НКРЕКП.

Який тариф на електроенергію діє зараз

З початку літа було прийняте рішення змінити фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів. Тепер тариф становить 2,64 гривні за 1 кВт-год. Українці будуть сплачувати за електроенергію за такими цінами щонайменше до 31 грудня 2023 року.

Хто повинен платити за світло за новим тарифом

Такі фіксовані ціни застосовують до електричної енергії, яка купується у постачальників універсальних послуг і яку споживають:

  1. Індивідуальні та колективні побутові споживачі (в тому числі у гуртожитках), які використовують електроенергію для задоволення власних побутових потреб, які не включають професійну та/або господарську діяльність;
  2. Споживачі у багатоквартирних житлових будинках (у тому числі гуртожитках) на технічні цілі (наприклад, освітлення чи роботу котелень або ліфтів) та освітлення дворів, східців і номерних знаків;
  3. У дачних та дачно-будівельних кооперативах, садових товариствах, гаражно-будівельних кооперативах на технічні цілі (роботу насосів) та освітлення території;
  4. Юридичні особи, які є власниками чи балансоутримувачами майна, яке використовується для компактного поселення ВПО. Це можуть бути модульні містечка, гуртожитки чи оздоровчі табори;
  5. Релігійні організації, які споживають електроенергію на комунально-побутові потреби.

Коли тариф на електроенергію може зрости

Міністр енергетики Герман Галущенко вважає, що наступного зростання тарифів слід чекати не раніше, ніж у березні 2024 року.

Він також повідомив, що підвищення цін на світло було необхідним через те, що всі розрахунки говорили про неможливість повноцінного відновлення системи до зими, проведення ремонтної кампанії та підтримки енергогенерації.

Раніше ми писали про те, як не переплачувати за світло з двозонним лічильником. Також в Yasno пояснили, чому за світло приходять "космічні" суми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.