Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борги за комуналку почали стягувати в новий спосіб? З чим можуть зіштовхнутися українці

Деякі споживачі поскаржилися, що комунальні підприємства незаконно поширили їхні персональні дані

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці зіштовхнулися з новим способом стягування боргів по комуналці

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці мають борги за комунальні послуги, з якими складно розрахуватися або ж щодо них виникли спірні ситуації. При цьому комунальні підприємства вдаються до різних методів, щоб стягнути з клієнтів такі заборгованості. Наприклад, передають дані про борги на місце роботи споживача, очікуючи роботодавець вплине на процес опплати за комуналку.

Чи законні такі методи та чи можуть стягнути заборгованість у такий спосіб, пояснив юрист Ілля Хромець на порталі B2Bconsult.

Він зауважив, що у подібних випадках мова йде про передачу персональних даних споживача будь-яким іншим особам.

При цьому, відповідно до частини першої статті 14 Закону України "Про захист персональних даних", поширення таких даних передбачає повинне відбуватися лише за згодою суб'єкта персональних даних.

"З огляду на зазначені норми відомості стосовно вашого боргу можуть бути передані іншим особам виключно за умов надання вами на це особистої згоди. Така згода може бути надана в момент укладання договору на отримання послуг, якщо такий договір містить умови про порядок використання персональних даних", – пояснив юрист.

У іншому випадку, тобто якщо ж ні в момент укладання договору, ні окремим документом споживач не надавали згоди КП на поширення своїх персональних даних, то такі дані були поширені незаконно.

Виходячи з цього, комунальне підприємство, яке передало дані про свого клієнта на його місце роботи, порушило Закон України "Про захист персональних даних".

Що робити у такому випадку? Клієнт має право:

  • вимагати припинити такі порушення;
  • направити скаргу до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;
  • звернутися до суду.

Що буде, якщо не платити за комунальні послуги

Хоч борги за комуналку під час війни і не повнинні стягуватися, постачальники комунальних послуг закликають українців вчасно сплачувати за комуналку. Все через те, що ці гроші потрібні для забезпечення роботи підприємств.

До того ж, якщо вчасно не сплачувати за комуналку, можна втратити право на призначення субсидій. Пільгу не призначають тим, хто має заборгованість по оплаті комунальних послуг понад три місяці.

Раніше ми писали про те, що в YASNO пояснили, як заощаджувати на комуналці. Також ми пояснювали, як передати показники лічильника за газ з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.