Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення тарифів неминуче? Коли чекати здорожчання комуналки в Україні

В НБУ спрогнозували, як саме змінюватимуться тарифи на окремі комунальні послуги та коли це може статися

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом наступних двох років українцям слід очікувати поступове підвищення тарифів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже відбулося підвищення тарифів на окремі комунальні послуги, проте, це ще не все, вартість комуналки під час воєнного стану зростатиме й надалі. А ось значного підвищення тарифів варто очікувати лише у повоєнний період.

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України за липень 2023 року.

Що буде з тарифами на комуналку найближчим часом?

У звіті регулятора зазначається, що важливим чинником стримування інфляції залишався мораторій на підвищення тарифів на окремі послуги ЖКГ, зокрема газ, гарячу воду та опалення.

Проте, у червні тарифи на електроенергію для домогосподарств зросли значніше, ніж очікувалося, й не виключено, що окремі комунальні послуги також здорожчають.

"У 2024 році інфляція зросте до 15%. Цьому сприятиме подальше подорожчання тютюнової продукції (внаслідок підвищення акцизів) та окремих послуг ЖКГ", – йдеться у звіті НБУ.

В Нацбанку також очікують, що вже у 2025 році адміністративна інфляція пришвидшиться до 19% через завершення дії мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання, адже буде об'єктивна необхідність їхнього підвищення.

Згідно з прогнозами регулятора, зростання вартості комунальних послуг відбуватиметься поетапно й триватиме протягом кількох років разом із розширенням соціальної підтримки.

Хто повинен платити за електроенергію за новими тарифами?

У червні 2023 року було ухвалене рішення щодо підвищення тарифів на електроенергію, відповідно, тепер вартість цієї послуги становить 2,64 гривні за 1 кВт-год. Такий фіксований тариф діятиме щонайменше до 31 грудня 2023 року для таких категорій громадян:

  • індивідуальних та колективних побутових споживачів (в тому числі у гуртожитках), які використовують електроенергію для задоволення власних побутових потреб та які не включають професійну та/або господарську діяльність;
  • споживачів у багатоквартирних житлових будинках (у тому числі гуртожитках) на технічні цілі (наприклад, освітлення чи роботу котелень або ліфтів) та освітлення дворів, східців і номерних знаків;
  • у дачних та дачно-будівельних кооперативах, садових товариствах, гаражно-будівельних кооперативах на технічні цілі (роботу насосів) та освітлення території;
  • юридичних осіб, які є власниками чи балансоутримувачами майна, яке використовується для компактного поселення ВПО (модульні містечка, гуртожитки чи оздоровчі табори);
  • релігійних організацій, які споживають електроенергію на комунально-побутові потреби.

Важливо зазначити, що фіксований тариф застосовують до електричної енергії, яка купується у постачальників універсальних послуг.

Раніше ми розповідали, як уникнути підвищення тарифів на електроенергію. Також ми писали, які тарифи на газ діятимуть для українців в серпні. Більше про вартість комунальних послуг в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.