Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обігріє, але не всіх: кому і чому не можна купувати електропростирадло

Розповідаємо, що таке електропростирадло, які і за скільки найчастіше купують українці, і чому для деяких людей це може бути небезпечно

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На зиму люди шукають найкращі варіанти для обігріву, якщо не буде тепла

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Зиму 2023 ще весною назвали найскладнішою за останні три десятки років в Україні. Російський агресор намагається тероризувати українців відсутністю світла, тепла і води, тому громадянам рекомендують завчасно готуватися і купувати речі, які б полегшили складний період. Тому тепер актуальними стали питання покупок електрогрілок, генераторів, повербанків тощо.

Сайт Pro Гроші вирішив розібратися, чи варто купувати електропростирадла на цю зиму, щоб зігрітися. Ми переглянули ціни на найпопулярніші з них, а також поспілкувалися з лікаркою про їх користь та шкоду для здоров'я.

Електропростирадла і здоров'я людини


Коли в кімнаті холодно і немає пристроїв, які б обігріли її всю, варіантом може бути електропростирадло. Як уже зрозуміло, воно працює від електроенергії, всередину вшиті спеціальні елементи, які нагріваються, і режими можна контролювати спеціальним перемикачем.

Таке простирадло обігріває тільки ліжко, на якому лежить людина, працює на низькій напрузі і зроблене з натуральних чи синтетичних тканин, які гарно утримують тепло. Підібрати можна розмір для будь-якого ліжка, а в деяких випадках доступний режим нагрівання окремих частин простирадла чи встановлення таймера.

Але основна небезпека полягає в тому, що річ працює від електроенергії, а тому треба відповідально ставитися до вибору електропростирадла, щоб раптом не спалити житло і не нашкодити собі. Тому звертати увагу треба на виробників, які дають гарантії, використовують якісні матеріали і не намагаються заманити покупців дуже низькими цінами.

Крім того, є деякі правила з використання електропростирадел. Лікарка Анна Сєрова пояснила, що в першу чергу їх не рекомендовано використовувати дітям до 5 років. Причина в тому, в такому віці вони можуть не добігати до горщика, або можуть протікати підгузки. І в цьому випадку вода плюс електропростирадло це дуже небажана і небезпечна комбінація. Але є ще одна причина.

Шкіра у дітей дуже тоненька, і її легко перегріти. Під час сну не контролюється температура, і коли дитина засинає, вона не може слідкувати за своїм комфортом і безпекою на відміну від дорослих. Тому є ризик прокинутись з перегрівами чи опіками. Загалом деякі іноземні рекомендації стосуються того, що спати всю ніч з увімкнутим простирадлом навіть дорослим не варто. Краще нагрівати ліжко до комфортної температури, лягати і перед сном вимикати.
Анна Сєрова

Анна Сєрова

Сімейна лікарка, педіатр медичного центру "Добробут"

Також до протипоказань відносяться онкологічні хвороби, зокрема рак молочної залози. А при деяких онкологічних захворюваннях в лімфатичних вузлах є вторинні вогнища, і нагрівати їх не бажано. Також не варто спати на електропростирадлах людям, в яких є схильність до підвищення тиску або з гіпертонічною хворобою. Окремо консультуватися з гінекологом треба вагітним.

Якщо ж людина впевнилась, що не має протипоказань, то має правильно використовувати електропростирадло і особливо уважно слідкувати за дротами, шнурами й іншими елементами, які можуть загорітися. Не варто на них спати тим людям, які не можуть самостійно контролювати температуру, допускати дітей чи тварин, які можуть перегнути і перегризти дроти, прасувати чи прати виріб.

Якщо ви все ж таки увімкнули електропростирадло, то одночасно використовувати грілку чи пляшки з теплою водою також не можна. Знову ж через можливий контакт води. Також деякі з них безпосередньо під'єднуються до електромережі, а вночі можуть вимкнути світло, що також небезпечно. Тому що з'являються перепади, через які може вийти з ладу сам виріб. Тому тут вже якщо хочеться, то краще, щоб це було, наприклад, підключено до повербанку, щоб бути впевненим, що не буде перебоїв з напругою, – зауважила експертка.

Тому якщо купувати таку річ, то слід врахувати всі можливі ризики і правильно користуватися електропростирадлом. А вибір зараз достатній, і українці активно купують їх, зокрема через інтернет.

Які електропростирадла обирають українці і скільки вони коштують


Ми переглянули на популярних сайтах з продажу різних товарів в Україні найпопулярніші моделі. Отже, на одному з них хітом продажів є електропростирадло потужністю 60 Вт, яке має 4 температурні режими, зшите з флісу і може автоматично відключатися, щоб захищати від перегріву. Коштує таке 4 419 грн.

Ще одним хітом є в рази дорожчий товар, в якому основним матеріалом також є фліс, працює на потужності 60 Вт і має 9 температурних режимів. У такому електропростирадлі значно більше функцій, і відповідно ціна становить 11 279 грн.

Але популярністю користуються й дешевші варіанти з меншими можливостями, як видно на цьому скриншоті:

Ще на одному сайті до топів входять кілька односпальних електропростирадел, які схожі за кількістю функцій, але варіюються в ціні від 2 500 грн до 3 600 грн. Їхня потужність складає 60 Вт, а таке ж потужністю 120 Вт, але двоспальне, коштуватиме вже орієнтовно 5 000 грн. У всіх них як основний матеріал використовують фліс.

Загалом пропозицій дуже багато і ціни варіюються залежно від якості, розміру й можливостей електропростирадла. Вкластися можна як у 500 грн, так і замовити дороге за 15 000-16 000 грн.

Раніше ми вже писали і про інші способи зігрітися холодною зимою – електрогрілки та електроковдри. Вони також можуть замінити обігрівачі і зекономити трохи грошей. Читайте, чим краще замінити обігрівач та скільки це коштує. Також ми розповідали про те, скільки коштує утеплити будинок ззовні.

А більше про підготовку до опалювального сезону читайте у нашій спецтемі.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.