Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Менше мороки: в YASNO нагадали, як автоматично передавати показники лічильника

Українцям потрібно розрізняти, коли лічильник автоматично передає показання, а коли потрібно це робити самостійно

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть автоматично передавати показники лічильника

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На вибір українців є чимало варіантів обліку електроенергії. Можна рівно фіксувати використані кіловати вдень і вночі, або ж розподіляти споживану енергію до часу доби. Також існує змога перекинути обов’язки щомісячного передання показників на пристрій чи самостійно повідомляти постачальника про обсяги.

В YASNO вирішили нагадати українцям, яким чином можна автоматизувати процес подання показників.

Часто споживачі плутають два різновиди лічильників – "розумні" та двозонні. Вони мають різні особливості та призначення. "Розумні" є частиною автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ), тобто можуть:

  • самостійно інформувати оператора про кіловати, які набігли за місяць;
  • автоматично передавати дані щодо про аварій, перевантаження мережі, втрат, несправності тощо.

Такі інструменти обліку бувають якоднозонними, так і двозонними.

"Якщо оператор системи розподілу замінює звичайні лічильники на "розумні" у багатоквартирному будинку, то АСКОЕ встановлюється одночасно для усіх мешканців", – пояснили в YASNO.

Звичайний двозонний лічильник призначений для фіксації обсягів споживання електроенергії відповідно до часових періодів – окремо вдень і вночі. Це дозволяє економити на світлі, адже в Україні діють різні тарифи залежно від часу доби: у нічний період, з 23:00 до 7:00, електроенергія коштує вдвічі дешевше.

Відповідно, якщо такий прилад не має модулю АСКОЕ, він не здатен автоматично передавати показники. Власники повинні робити це самостійно кожного місяця, використовуючи будь-які доступні способи:

  • особистий кабінет;
  • мобільний додаток;
  • бот у Viber чи Telegram;
  • офіційний сайт;
  • за номером телефону контакт-центру.

Зауважимо, необхідно вказувати значення окремо для двох тарифних зон, вони відображаються на екрані пристрою. Інакше оператор не зможе правильно порахувати вартість спожитої електроенергії.

В Україні можуть переглянути тарифи на світло

Раніше ми розповідали, що від Сполучених Штатів Америки надійшла рекомендація щодо лібералізації тарифів на газ та електроенергію. Як уточнила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі загальнонаціонального телемарафону, йдеться про концепцію, яка означає підвищення цін на комунальні послуги та одночасне збалансування процесу субсидіями.

"Так, ми до цього готові. Ми вже розробили цифровий режим. Це дозволить нам в автоматичному режимі тим, хто має право на субсидію, повідомити проактивно. У бюджеті на 2024 рік передбачили 50 млрд грн на субсидії", – зауважила міністерка.

Рекомендація від США є частиною низки реформ, які Україні повинна здійснити для подальшого отримання фінансової допомоги на військові потреби. Відповідний лист надійшов на Координаційну платформу донорів. Варто уточнити, що лібералізація передбачає дозвіл енергетичним компаніям встановлювати вартість своїх послуг. Наразі всі тарифи регулює український уряд.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що скільки електрики можна витрачати для призначення допомоги. Також ми повідомляли, що українцям переписали правила і розповідали ,що потрібно знати про повірку лічильників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.