Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям переписали правила: що потрібно знати про повірку лічильників

Розібрались, навіщо повернули повірки лічильників, та за чий кошт вони відбуваються

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні ухвалили рішення відновити обов'язкову перевірку лічильників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Обов'язкова процедура повірки лічильників була скасована після початку воєнного стану в Україні. Однак зараз її вирішили частково повернути.

Про це розповідає сайт Pro Гроші.

Влітку поточного року уряд ухвалив рішення поновити обов'язкову повірку лічильників. У громадян, яким треба зробити повірку, є три місяці після закінчення опалювального сезону.

Варто зазначити, що, завдяки повірці, розмір комунальних платежів значно зменшиться. Адже якщо процедура не була проведена вчасно, обсяг спожитої сировини вираховується за нормами споживання.

Процедура повірки

В більшості випадків повірка займає до 5 днів. Лічильник обов'язково знімають та завіряють спеціалісти. Процес демонтажу і подальшого монтажу відбувається виключно в присутності власника. Після виконання робіт спеціалісти складають відповідний акт про виконання процедури.

Після того, як лічильник був змонтований, його необхідно запломбувати. Ця процедура також завіряється за допомогою спеціальних документів. Один екземпляр залишається у споживача, а інший – у регулятора.

Кому проходити повірку не потрібно:

  • особам, які проживають на території активних бойових дій. Процедуру можна відкласти до закінчення воєнного стану і протягом 6 місяців після нього;
  • громадянам, що проживають на тимчасово окупованій території. Повірка може не відбуватися до кінця воєнного стану і через 3 місяці після нього.

Хто платить за повірку лічильників

Газові та електролічильники обслуговуються за кошт постачальника послуг. А що стосується лічильника на воду, то в тариф не закладено вартість таких процедур. Саме тому за його повірку повинен сплатити споживач послуг.

У випадку, якщо мешканці багатоквартирного будинку не уклали індивідуальні договори з постачальником, вони сплачують кошти за абонентське обслуговування. Цими коштами вони покривають вартість повірок.

Тарифи на газ у поточному році

Наразі постачання газу населенню в Україні здійснюють 12 компаній. Ціни варіюються від 7,7 до 9,99 гривні за кубометр.

Найбільшим гравцем на ринку є Нафтогаз. Він забезпечує 12 млн домогосподарств, а це 98% населення України. Вартість одного кубометра в нього складає 7,96 гривні.

Знижка 100% на оплату газу – це реально

В Україні на законодавчому рівні передбачено, що деякі категорії громадян можуть користуватись послугами газопостачання безплатно. До них належать:

  • члени сім'ї загиблого (померлого) ветерана війни;
  • батьки померлої особи з особливими нагородами;
  • особи з особливими заслугами перед Батьківщиною;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • вдови (вдівці) особи з особливими нагородами.

Додаткові знижки можуть отримати учасники війни та члени сім'ї загиблого ветерана — 50%, а також учасники бойових дій — 75%.

Раніше ми розповіли, коли Кабмін може переглянути тарифи на світло, та скільки б українці платили за комуналку, якби не мораторій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.