Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Комуналка в орендованій квартирі: за що можна не платити квартиранту

Часто орендарям квартир доводиться переплачувати за винайм житла через комунальні послуги

Фото: pexels, pixabay. Колаж: Pro Гроші

Питання оплати комуналки повинні обговоритися на етапі підписання договору оренди

Фото: pexels, pixabay. Колаж: Pro Гроші

Щоб не платити зайві кошти за неспожиті комунальні ресурси, орендар і власник мають заздалегідь домовитися про нюанси закриття рахунків ЖКГ.

Про це пише Flombu.

Що входить до комунальних платежів

Всі орендарі мають зрозуміти, що плата за винайм квартири і оплата комуналки – це абсолютно різні платежі. Щомісяця за спожиті газ, світло, воду (включно з водовідведенням) потрібно робити відрахування службам, а також покривати наявність Інтернету, вивіз сміття, квартплату тощо. Незважаючи на те, що квартиру орендують, платіжки все одно приходять на ім’я власника, але традиційно їх оплачує мешканець.

Питання, хто і як буде здійснювати оплату, зазвичай обговорюється перед підписанням угоди оренди. Деталі можуть бути прописані в тексті договору або ж узгодитися в усній формі. Головне, що має розуміти кожна людина, яка винаймає житло – платити за комуналку потрібно лише згідно показників лічильника.

Ніхто не зобов’язаний покривати витрати, які виникли до початку орендного терміну. Адже часто власник або колишні орендарі залишають після себе борги, які "переходять у спадок" новому мешканцю.

Як правильно оплачувати комунальні послуги

У випадку сплати рахунків квартирантом має бути завчасна домовленість, як саме це відбуватиметься, щоб не виникали розбіжності в отриманих платіжках і кінцевій сумі, яку заплатить орендар. Зокрема, будь-які борги повинен попередньо закрити власник або ж колишні квартиранти.

Рахувати спожиті газ, воду та світло потрібно обов’язково за показниками лічильника. Скільки було по факту використано ресурсу – стільки варто заплатити згіднотарифного плану. Інше питання постає у випадку, коли платежі нараховуються від кількості зареєстрованих осіб або від загальної площі помешкання.

Якщо орендар не користується всією квартирою, а, наприклад, винаймає лише одну кімнату, власник повинен пропорційно вирахувати зі всієї суми квартплату за ту частину нерухомості, яка не заселена. Адже під час опалювального сезону, коли дім підключено до централізованого опалення, платіжки приходять захмарні.

Так само відбувається у разі великої кількості зареєстрованих осіб. Мешканець має право оплатити квартплату лише за себе, а різницю покриватиме власник.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці можуть залишитись без житла і грошей. Також ми повідомляли, як війна вплинула на споживчий кошик.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.