Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПи можуть легко змінити постачальника електроенергії – що треба зробити

Фізичні особи-підприємці та юридичні особи можуть без проблем замінити одного постачальника іншим, якщо не влаштовують умови та ціни

Фото: Unsplash

ФОПи можуть за кілька кліків змінити постачальника електроенергії

Фото: Unsplash

Українські підприємці, представники малого та середнього бізнесу можуть стати клієнтами YASNO буквально за кілька хвилин. І взагалі для зміни постачальника електроенергії ФОПам і ТОВ не потрібно подавати документи, ходити у відділення і витрачати зайвий час. Все робиться автоматично після внесення персональної інформації.

Про це повідомила пресслужба YASNO в Facebook.

Стати клієнтом компанії – повністю безплатно. Потрібно лише перейти на офіційний сайт постачальника та знайти послугу фіксованого тарифу для бізнесу. Алгоритм зміни такий:

  • зазначити поточного постачальника електроенергії та оператора системи розподілу;
  • вказати електронну пошту та номер телефону, на який прийде код підтвердження;
  • переглянути доступні тарифи та обрати один;
  • авторизуватися через Bank ID або Дію (для фізичних осіб-підприємців) чи за допомогою ЄДРПОУ (для товариства з обмеженою відповідальністю);
  • внести ЕІС (код енергетичної ідентифікації точки комерційного обліку), який складається з 16 символів.

Далі залишається чекати відповіді YASNO. Зазвичай оформлення нового бізнес-клієнта відбувається за кілька робочих днів (близько трьох). Що стосується документів, то вони не потрібні, оскільки система автоматично підтягне все необхідне з Дії чи Bank ID.

Загалом YASNO пропонує клієнтам один з трьох фіксованих тарифів:

  • "Авансовий" – від 4,30 грн за кВт·год;
  • "Оптимальний"– від 4,35 грн за кВт·год;
  • "Класичний" – від 4,57 грн за кВт·год.

Компанія дозволяє відхилятися від заявлених обсягів спожитої енергії орієнтовно на 50%, при цьому не змінюючи фіксовану вартість в межах тарифу. Оплату можна здійснювати різними способами, включно з Google Pay, Apple Pay та онлайн за допомогою платіжної картки.

Тарифи YASNO для бізнес-клієнтів
Тарифи YASNO для бізнес-клієнтів
Фото: Скріншот

Чому потрібні нові тарифи на світло

Раніше ми розповідали, що генеральний директор Yasno Сергій Коваленко назвав причини для запровадження в Україні нових цін на електроенергію. На думку фахівця, показники повинні бути максимально близькими до ринкових і мати рентабельність. Наразі базовий тариф для побутових споживачів дорівнює 2,64 грн за кВт·год. Але ринкова ціна вдвічі більша – 5,5 грн за кВт·год.

"Працює все це просто: постачальники універсальної послуги – а нас 25, – ми закуповуємо електроенергію зараз, в жовтні, щоб постачати її в листопаді. Споживачі в грудні починають сплачувати. Причому не всі одразу. І держава потім за правилами ринку повертає різницю", – констатував Коваленко.

На його думку, наближувати ціни до ринкових і поступово регулювати потрібно було ще з 1991 року. Тоді різких переглядів тарифів вдалося би уникнути, а споживачі могли би чітко розуміти, чого чекати. Загалом не виключено, що рух до ринкового механізму вже розпочався, адже влада почала говорити про утворення персоналізованої субсидії для людей, які реально не мають змоги платити за світло.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто насправді має платити за заміну лічильників електроенергії. Також ми повідомляли про борги за комуналку на окупованих територіях і розповідали, як відредагувати платіжки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.