Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці зможуть економити 50% на електроенергії: хто в списку

Розповідаємо, хто може отримати безплатні двозонні лічильники та скільки грошей вдасться зекономити за їх допомогою

Фото: УНІАН

Українці отримають безкоштовні лічильники

Фото: УНІАН

Питання економії на комунальних послугах актуальне для багатьох. Заощадити на електроенергії українці можуть за допомогою двозонних лічильників. Вартість його встановлення недешева, але в одному з регіонів українці можуть отримати такі лічильники безплатно.

Про те, хто може отримати такий лічильник, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Жителям Івано-Франківської області розпочали безплатно встановлювати смартлічильники. Близько 25 000 споживачів отримають пристрої у таких районах:

  • Коломийський;
  • Надвірнянський;
  • Яремчанський;
  • Богородчанський;
  • Рожнятівський;
  • Івано-Франківський;
  • Калуський;
  • Долинський;
  • Косівський.

"В останні місяці траплялися ситуації, коли мешканці будинків перешкоджали заміні приладів обліку. Причин цього робити немає, оскільки заміна на смартлічильники в рамках програми безкоштовна. До того ж сучасні двозонні прилади обліку дають змогу заощадити кошти на спожитій електроенергії шляхом поділу на "денний" і "нічний" тарифи", — запевняють фахівці з обленерго.

За допомогою такого лічильника можна вдвічі зменшити вартість електроенергії, яка використовується з 23 години вечора до 7 години ранку, а це суттєво зменшить рахунки за світло.

"Звертаємося до тих, хто потрапив до програми безкоштовної заміни лічильників: просимо надавати доступ до проведення заміни приладів, щоб дозволити нам впровадити план з автоматизації обліку", – закликав споживачів начальник відділу організації обліку електроенергії Віталій Прачук.

Він також повідомив, що споживачі, які хотіли б отримати такий пристрій, можуть звернутись до Центру обслуговування клієнтів. Але як відбувається відбір серед охочих отримати такі лічильники, не уточнюється.

Як автоматично передавати показники лічильника

Для обліку електроенергії українці можуть рівно фіксувати використані кіловати вдень і вночі, або ж розподіляти споживану енергію до часу доби. Також повідомляти постачальника про обсяги використаної електрики можна самостійно або через пристрій.

Є два типи лічильників – "розумні" та двозонні. "Розумні" є частиною автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ), тобто можуть:

  • автоматично передавати дані про аварії, перевантаження мережі, втрат, несправності;
  • самостійно інформувати оператора про кіловати, які набігли за місяць.

А двозонний лічильник призначений для фіксації обсягів споживання електроенергії відповідно до часових періодів. Адже в Україні у нічний період, з 23:00 до 7:00, електроенергія коштує вдвічі дешевше. Такий прилад не має модулю АСКОЕ, тому автоматично передавати показники він не здатен.

Раніше ми писали, як зменшити рахунки за електрику, а також хто може ігнорувати перевірку газових лічильників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.