Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Неочікуваний поворот – хто насправді має платити за заміну лічильників електроенергії

Памʼятайте, що показники лічильника електроенергії потрібно подавати до 4 числа кожного місяця

Фото: УНІАН

Іноді оператор може замінити лічильник за власної ініціативи

Фото: УНІАН

Іноді українцям доводиться змінювати лічильники електроенергії з певних причин. Цього процесу уникнути неможливо. А саме тому у людей часто виникає питання, чи треба платити за заміну пристрою.

Про це пише Закарпаттяобленерго.

Хто має платити за заміну лічильників світла

Необхідно періодично змінювати лічильники світла, щоб облік обсягів електроенергії здійснювався правильно. Причини для заміни такі:

  • лічильники не пройшли періодичну перевірку;

  • пристрій завершив міжповірочний інтервал.

Якщо дана заміна відбулася з ініціативи постачальника електроенергії або це була планова заміна приладів обліку, то вона здійснюється безплатно у терміни, які встановлені певними нормами.

Також варто памʼятати, оператор за власної ініціативи може замінити лічильник на інший з кращими технічними характеристиками, ніж встановлені.

Як подати показники електролічильника

Показники лічильника електроенергії потрібно подавати до 4 числа кожного місяця. Це можна зробити так:

  • через сайт ОСР (через особистий кабінет);

  • зателефонувати до кол-центру ОСР;

  • через чат-бот (Viber, Telegram, Facebook Messenger);

  • іншим способом, передбаченим ОСР.

Чи очікувати українцям планових відключень світла

Раніше ми вже писали про те, що з наближенням опалювального сезону з'являється все більше інформації про графіки відключення електроенергії, які будуть застосовувати незалежно від дефіциту споживання у системі. Однак ця інформація не відповідає дійсності.

"Відключення можливі ВИКЛЮЧНО у разі масованих ворожих обстрілів і, як наслідок, пошкоджень енергетичного обладнання. А також технологічних порушень та у разі несприятливих погодних умов. Енергетики активно готують енергетичну систему до опалювального сезону", — запевнили представники Міністерства енергетики.

Станом на жовтень в Україні вистачає електроенергії для забезпечення всіх споживачів, а в денні години навіть спостерігають профіцит.

Виходить, що поки відключення світла не планується в жодній з областей України. Графіки дійсно розроблені та розміщені на сайтах обленерго, але вони не працюють.

У відомстві закликали громадян довіряти лише перевіреній інформації з офіційних джерел, особливо якщо вона стосується суспільно важливих питань.

Для кого зростуть ціни на світло з 1 листопада

В наступному місяці деякі непобутові споживачі електроенергії будуть платити по новому тарифу. Зміни торкнуться малих непобутових споживачів 1-ї групи 1 класу напруги — вони платитимуть 668,960 гривень з ПДВ, а споживачі 2 класу напруги – 843,449 гривні з ПДВ.

В YASNO повідомили, що клієнти, яким нові тарифи не підходять, можуть розірвати договір із компанією.

Раніше ми писали, як довго може не бути електроенергії взимку, а також що буде графіками та відключеннями світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.